Autor Entitats
8 Febrer 2014 a 10:30

Diverses entitats socials demanen més determinació a la Generalitat en la lluita contra la contaminació

Es presenten al·legacions al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire

entitats

Imatge cedida per CONFAVC

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, CCOO, UGT, l’Associació per la Promoció del Transport Públic i Ecologistes en Acció van presentar dimecres al matí, en una roda de premsa a Barcelona, un seguit d’al·legacions al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015. També demanen a la Generalitat més determinació per acabar amb la contaminació.

Les diferents entitats consideren que el Pla presentat per la Generalitat incompleix les obligacions legals europees de reducció d’emissions. En cas de posar-se en marxa, creuen que significarà perdre dos anys de temps per donar solucions al greu problema de salut pública que pateix Catalunya, dos

anys que afectaran la vida de les persones i la economia del país. Asseguren, a més, que les mesures explicitades en el document de la Generalitat ja van ser valorades i suspeses per la Comissió Europea l’any 2012. Actualment hi ha obert un procediment d’infracció per incompliment de la normativa europea.

Valoren que el Pla no estableix cap regulació obligatòria ni planificació concreta per variar l’actual model de mobilitat que consideren insostenible i, per tant, requereix actuar en la reducció significativa del trànsit del vehicle privat, principal focus de contaminació. Acusen a la Generalitat d’incloure mesures ja realitzades i plans caducats hores d’ara, que ja s’han demostrat totalment ineficients. També consideren un error que la Generalitat traslladi la responsabilitat als ajuntaments a través de propostes voluntàries, no vinculants, quan la dimensió del problema, diuen, és supramunicipal i, per tant, requereix la definició d’actuacions d’escala metropolitana i, així que han de col·laborar diferents institucions entre si.

El Pla, segons aquestes entitats, no té un procés de planificació integrat entre departaments, Generalitat i administracions locals. Hi ha mancança de la participació ciutadana davant d’un problema greu. Diuen que, ja que les emissions contaminants depenen de decisions polítiques, cal canviar de polítiques per fer un país més saludable. D’altra banda les organitzacions valoren positivament l’aprovació del passat 23 de gener al Parlament per la qual la Generalitat ha de rectificar en profunditat el pla presentat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Peticions concretes

A la roda de premsa també es van exigir accions concretes a la Generalitat, entre elles la retirada immediata de l’augment del 2014 i congelació del preu del transport públic d’acord amb les tarifes del 2013, i la convocatòria d’una taula social per a la implantació d’un nou sistema tarifari social i ambiental.

Demanen un nou full de ruta amb mesures efectives i d’obligat compliment per tal d’assolir els valors legals que obliga la normativa europea. Al mateix temps exigeixen un nou Pla per a la transició cap a un model de mobilitat sostenible i social de persones i mercaderies. Aquest Pla ha de tenir com a principals vies d’actuació la reducció de la meitat del trànsit de vehicles privats i la potenciació i millora del transport públic urbà i interurbà.

Les organitzacions també proposen l’aplicació d’actuacions que ja s’apliquen a Europa amb resultats positius, com la delimitació de Zones d’Emissió Baixa a escala supramunicipal, aparcaments gratuïts a les perifèries vinculats als títols de transport públic, la redistribució de l’espai urbà a favor dels ciclistes i vianants, mesures per la intermodalitat i la combinació entre el transport públic i la bicicleta.

Exigeixen a la Generalitat la prohibició de construcció de plantes d’incineració i de producció d’energia contaminants basant-se en la salut pública. Demanen controls estrictes, independents i sancions als incompliments dels límits per part de les instal·lacions en funcionament. També demanen el desplegament d’un pla d’energies renovables com a mesura alternativa i efectiva per evitar la contaminació i la dependència exterior. Al mateix temps, demanen la implementació d’un Pla d’Electrificació progressiva del Port de Barcelona.

Volen que es desenvolupi una campanya comunicativa eficaç com es va fer amb la campanya Antitabac, que informi sobre la gravetat real del problema, les accions impulsades per fomentar l’ús del transport públic i les mesures obligatòries i sancions derivades del Pla. També consideren necessari definir un protocol d’episodis de contaminació amb mesures obligatòries per restringir el trànsit facilitant, al mateix temps, l’ús del transport públic i limitant certes activitats industrials. Per això, creuen que s’ha de fer una campanya comunicativa eficient cap a la població.

La creació d’una comissió de seguiment i avaluació del Pla, amb la participació dels departaments implicats, representants dels ens locals i de la RMB, científics experts i agents socials (associacions veïnals, entitats ecologistes i sindicats) és el darrer punt de les exigències concretes que les diferents associacions fan a la Generalitat de Catalunya.

Switch to mobile version