Autor Entitats
6 Febrer 2014 a 15:00

Enrique Rodriguez: “Volem solucionar això però hi ha una altra part que no vol”

Enrique Rodriguez acompanyat de Fèlix Yela

Enrique Rodriguez acompanyat de Fèlix Yela // Foto:  Toni Garcia

El secretari general de CCOO del Vallès Occidental, Enrique Rodriguez Ruiz, ha atès aquest matí als mitjans de comunicació per comentar la situació de Panrico desprès de més de 115 dies de vaga juntament amb Felix Yela, membre del comitè de vaga de Panrico a la seu de CCOO de la ciutat de Terrassa.

Enrique Rodriguez ha explicat que es senten en una situació de clar xantatge per part de l’empresariat i de gran part de la patronal de l’Estat i, en concret, del Vallès Occidental. Rodriguez ha comentat que tem que “veient altres empreses del Vallès occidental “ la situació de Panrico “sigui una estratègia de bona part de la patronal” per situar “ el xantatge i acomiadar i baixar condicionals laborals i salarials a canvi de res i simplement continuar acumulant beneficis en una planta o empreses en concret”. El secretari general ha advertit que en les darreres setmanes i mesos algunes altres empreses han començat a adoptar l’estratègia de no negociació i d’imposició de mesures i ha demanat la implicació de les institucions per resoldre aquesta situació: “El Vallès Occidental necessita la indústria, que és el motor de Catalunya”. Segons Rodriguez la indústria del Vallès suposa gairebé l’11% del PIB català i el 3% del conjunt de l’Estat, de manera que constitueix un sector fonamental per la comarca i el país.

Fèlix Yela: “És desproporcionat perquè està atemptant directament contra el patrimoni dels convocants de la vaga”

Fèlix Yela, membre del comitè de vaga de Panrico, ha alertat que l’empresa vol fer pagar als convocants de la vaga els costos de la mateixa, creant un precedent molt perillós: “És la primera vegada que a un comitè se li reclama la possibilitat davant d’un jutge de ser una vaga legal o il·legal i reclamar als convocants 5M€”. En aquest sentit, Yela ha considerat l’actuació desproporcionada perquè “està atemptant directament cap al patrimoni dels convocants d’aquesta vaga”.

El judici està previst que se celebri el proper 13 de febrer al jutjat de Sabadell i tothom és conscient de la transcendència que aquesta  decisió pugui tenir cap al futur: “Espero que no sigui el primer precedent. És molt greu atemptar o atemorir a futurs convocants de vaga amb judicis que puguin portar a una possibilitat de perdre el seu patrimoni o els seus estalvis”. En la mateixa direcció que el secretari general de CCOO del Vallès Occidental, Yela ha reforçat la teoria que “estem lluitant no contra un empresari, sinó contra un home posat per un grup d’inversors que té unes mesures de negociació molt peculiars. Inclòs ni la pròpia Generalitat de Catalunya aconsegueix que s’assegui a negociar”.

Yela: “La Generalitat sap que en part és culpable”

A preguntes d’un periodista, que li ha preguntat sobre si estan comptant amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya, Yela ha respost que “la Generalitat sap que en part és culpable. Entre ells i nosaltres estem intentant minimitzar els sacrificis. El que proposa l’empresa és una baixada de salaris superior a d’altres plantes (entre un 20-25% a Catalunya i un 8-10% a la resta de l’estat)”. En aquest sentit el membre del comitè de vaga, ha advertit la voluntat de l’empresa de “deslocalitzar els productes de Santa Perpètua”

Ha estat en aquest punt quan la tensió ha arribat al seu punt més elevat, quan el secretari de CCOO del Vallès Occidental ha comentat  que compten amb el suport municipal i així ho agraït, però ha volgut recordar que “Això és fruit i efecte d’una reforma laboral i, l’actual partit que governa a Catalunya, va aplaudir i votar-la i segueix estant d’acord amb ella. Això s’ha de dir clar. Aquí la Generalitat no només ha de fer de mediadora, sinó que té una part de responsabilitat important del que està passant a Panrico”.

A partir d’aquí Rodríguez ha posat sobre la taula els fets ocorreguts a l’empresa durant els dies de vaga: “Jo he viscut com han posat les forces de l’ordre, en aquest cas els Mossos d’Esquadra, a la porta de Panrico retenint a tota la gent que hi havia, treballadors i no treballadors, per treure el producte acabat i vulnerar així el dret de vaga dels treballadors. Perquè algú va carregar els camions. Algú va treure els productes i algú, un inspector de treball, ha dit que això és il·legal i que vulnera el dret a la vaga. Això també ho ha fet la Generalitat i s’ha de dir, igual que s’ha de reconèixer que ha fet esforços per negociar”.

Tenim que controlar el que està succeint a Panrico perquè nosaltres el que volem és asseure’ns a negociar en una taula i trobar una sortida al conflicte. No volem seguir fent resistència. Volem solucionar això però hi ha una altra part que no vol. I aquesta altre part té un govern que està governant per a ells” ha conclòs Rodriguez.

Switch to mobile version