Autor Cultura
3 Febrer 2014 a 15:00

Guanyadors del VI Premis Gaudí

“Los últimos días” i “La plaga” s’alcen com a vencedores

[wzslider]

La festa anual del cinema català, els Premis Gaudí, ens ha deixat una nova edició enguany plena de sorpreses, premis i felicitat tant per part dels guanyadors com dels nominats. Els grans premis han estat més repartits aquest any, tot i que Los últimos días  s’ha alçat com a vencedora amb set estatuetes de les onze a que optava. La plaga ha tingut un percentatge d’encert més elevat, ja que optava a cinc premis i se n’ha endut quatre, entre ells els de Millor Direcció i Millor Pel·lícula Catalana. La segueix Tots volem el millor per a ella amb dos merescudíssims guardons que premien les actuacions femenines, tan Nora Navas com a protagonista com Clara Segura com a secundària. Les dues grans decepcions de la nit han estat Fill de Caín, que optava a vuit premis, i Grand Piano, que optava a sis. Cap de les dues s’ha endut cap premi, tot i ser de les que més presències tenien a les nominacions.

Los últimos días va començar la gala obtenint un bon nombre de premis: Millor Maquillatge i Perruqueria per a Patricia Reyes; Millor Direcció Artística per Balter Gallart; Millor Fotografia per Daniel Aranyó; Millors efectes especials/digitals per a Lluis Rivera, Pablo Perona, Juanma Nogales, Jon Aguirre, Manuel Ramírez i Isidro Jiménez; Millor So per a Licio Marcos de Oliveira, Oriol Tarragó i David Calleja; i Millor pel·lícula no catalana. La majoria de premis que van recollir pertanyen a l’apartat més tècnic, valorant així la bona fotografia i efectes, dos aspectes molt significatius. També va caure un dels premis grans com és el de Millor pel·lícula no catalana.

D’altra banda, La plaga, tot i no obrir la llauna de premis fins tard, l’espera va tenir la seva recompensa i van recollir els premis de Millor muntatge per Neus Ballús i Domi Parra; Millor guió per Neus Ballús i Pau Subirós; Millor Director per Neus Ballús; i Millor Pel·lícula Catalana. Els quatre premis en categories molt rellevants i de gran pes, Pau Subirós va explicar que el guió va ser fruit d’anys i anys de feina i es mostrava agraït per rebre el reconeixement. Una de les que estava més emocionada era la directora, Neus Ballús, que just al sortir a l’escenari va explicar la seva reacció: “M’enteneu, no? És la primera pel·lícula que faig”. El film ha tingut una gran rebuda al Festival de Cinema Europeu i també a casa nostra.

Tots volem el millor per a ella va ser la vencedora en l’apartat interpretatiu amb els premis a Millor actriu secundària per a Clara Segura i Millor actriu protagonista per a Nora Navas. Les guanyadores amb un guardó van ser La por a Millor Actor Secundari per Ramon Madaula; Món Petit a Millor Pel·lícula Documental; Barcelona, nit d’estiu a Millor Música Original; El muerto y ser feliz a Millor Protagonista Masculí per José Sacristán; Carta a Eva a Millor pel·lícula per a televisió; Amour a  Millor pel·lícula europea; i Godka Cirka (Un forat al cel)  a Millor curtmetratge. En aquest última categoria, hi participava el curt de Manel Raga, titulat La Gallina, de l’ESCAC que finalment no es va endur l’estatueta.

La gala, presentada per Àngel Llàcer i Manu Guix al piano, va tenir un ritme vertiginós d’entrega de premis, concentrant les actuacions musicals i intervencions del presentador cap a la segona meitat, així que a la primera hora ja s’havien entregat més de la meitat de guardons. La gala va girar entorn a la música gràcies a la presència de Manu Guix, i també entorn a la figura de Roger Coma, actor convidat, a qui la gent va poder demanar coses impossibles amb el hashtag #demanalialroger.

Catifa vermella

Els diferents protagonistes van anar passant per la catifa vermella abans de la gala. Hi van destacar els nominats, com ara Candela Peña i Maria Molins, ambdues nominades en la categoria de Millor actriu secundària. Candela Peña va comentar que enguany no rebria el premi “per haver-lo guanyat l’any anterior, tot i que me’l mereixo més aquest any que el passat. És una pena perquè la pel·lícula de l’Isabel parla de temes que els estem vivint avui i em sembla injust que no hi sigui la Isabel amb el seu guió, havent aixecat la pel·lícula amb els seus diners”. Maria Molins es va mostrar satisfeta ja que “és un premi tenir tres nominacions en tres pel·lícules que he fet, o sigui que per mi és ja un premi molt gran tenir aquesta nominació després d’haver-lo guanyat l’any passat”. Qui també es va mostrar content per la nominació va ser David Solans, nominat a Millor Actor protagonista per Fill de Caín i Ingrid Rubio, nominada a Millor Actriu protagonista per La estrella: “estic molt contenta de la nominació i de les companyes amb qui estic nominada. Vinc a gaudir”.

També vam conèixer novetats al voltant dels futurs projectes que tenen entre mans els nominats i candidats presents a la gala. Daniel de la Orden, director de Barcelona nit d’estiu va afirmar que ja s’està plantejant una segona part del film aquest cop amb l’acció centrada en l’hivern: “Barcelona és una ciutat meravellosa per explicar històries d’amor i de desamor. Serà a la Nit de Reis”. D’altra banda, J.A. Bayona, qui anava com a entregador, va comentar que “estic acabant de rodar una sèrie per a una cadena americana, ahir mateix estava rodant a Dublín. S’estrena l’11 de maig als Estats Units i es diu Penny Dreadful. Estic intentant rodar una pel·lícula a finals d’aquest any i l’any que ve la seqüela de Guerra Mundial Z. Ara estem desenvolupant la feina de guió amb Brad Pitt”.

Reivindicacions

Abans de l’arribada dels nominats i convidats, la veu reivindicativa es va sentir a les portes del Barcelona Teatre Musical de la mà dels bombers i els treballadors de TV3, emissora que havia de fer-ne la cobertura en directe però per motius de vaga no la van fer. Els dos col·lectius es van unir instants abans que les personalitats arribessin a l’edifici amb xiulets, sirenes i megàfons. Tot i que a la catifa vermella es va poder veure gent duent insignes a favor dels treballadors, com ara Joan Herrera, Rocío Martínez-Sampere o José Sacristán, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, va assenyalar que la vaga dels treballadors “va en contra del cinema”. Rocío Martínez-Sampere va destacar que “TV3 és públic i lliure, així que hem de defensar les dues coses alhora”.

D’altra banda, el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va mostrar-se satisfet amb el cinema i la cultura catalana dient que “és un vehicle fantàstic, ben polit, que de tant en tant té una carretera per sota que té algun sot, com ara el preu de l’IVA. La cultura està bé, necessitem que aquests petits entrebancs desapareguin.

Tot i que la crítica es va veure més fora el teatre que dins, José Sacristán, guanyador del premi a Millor Actor Protagonista, va apel·lar a la lluita comuna davant el context politicoeconòmic actual: “ens necessitem els uns als altres, tenim enemics comuns a qui hem de vèncer dins i fora del nostre àmbit professional i, per suposat, en els càrrec de responsabilitat i de irresponsabilitat”.

Crònica: Aina Marcobal (@ainamarcobal)

Fotografies: Juan Diego Galán (@JuandyD2G)

Seguiment en directe: Anna Mestre (@annamestre_seg)

Switch to mobile version