Autor Economia
16 Febrer 2014 a 09:00

La Cecot ha fet arribar al Govern 11 mesures contra l’economia submergida

Volen que les propostes s’incorporin a la reforma fiscal

logo cecot

La Cecot ha fet arribat aquesta setmana al Govern central i a tots els partits de l’oposició un llistat d’onze propostes per tal d’acabar amb l’economia submergida. El document recull les propostes més importants que han sorgit després d’un mes de treball entre empresaris i professionals sobre Economia submergida, Harmonització fiscal, Llei General Tributària, Tributació directa i indirecta, i Hisenda pública.

L’economia no declarada no només afecta directament a la competitivitat de les empreses i autònoms que tenen la seva activitat declarada, sinó que és un problema que repercuteix directa o indirectament a tots els ciutadans”, assegura Antoni Abad, president de la patronal Cecot. Segons l’estudi presentat aquesta setmana per tècnics d’Hisenda, i dirigit per Jordi Sardà, professor de la URV, l’economia submergida representa el 24,6% del PIB a Espanya. Sardà estima un avançament de 6,8 punts percentuals de l’economia submergida entre els anys 2008 i 2012.

Els encarregats de presidir les taules de treball durant l’elaboració del document han estat: Heribert Padrol, Aflorament de l’economia submergida; Miquel Antoni Pérez, Harmonització fiscal; Àngel Blesa, Llei General Tributària; Antoni Duran-Sindreu, Tributació Directa i Indirecta; Llorenç Maristany, Hisenda Pública, que han estat coordinats en tot moment per Enric Rius, assessor financer i fiscal de la Cecot.

Les propostes

 1. Limitar els pagaments en efectiu, rebaixant el límit actual de 2.500 euros per transacció, fent-ho extensiu també a les transaccions entre particulars.
 2. Prohibir els pagaments de nòmines en efectiu per incentivar que els pagaments de consumidors es facin per compte corrent i s’aconsegueixi que els comerços augmentin la proporció de vendes no cobrades en efectiu.
 3. Obligar a empresaris i professionals a que portin la comptabilitat persones físiques.
 4. Eliminar l’estimació objectiva a l’IRPF i l’estimació simplificada de l’IVA.
 5. Combatre el programari dissenyat per a l’ocultació de vendes.
 6. Obligar l’ús de màquines registradores homologades en activitats amb elevat volum de cobraments en efectiu. Aquestes màquines haurien de disposar d’un programari que permetés a Hisenda conèixer els cobraments en efectiu de cada establiment.
 7. Afegir deduccions fiscals en l’IRPF.
 8. Enduriment de sancions amb l’establiment d’unes sancions contundents (monetàries i accessòries) per a les infraccions pròpies de l’economia submergida, perquè tinguin un efecte dissuasiu.
 9. Millorar la coordinació entre les diferents Administracions.
 10. Cal millorar la transparència de la despesa pública. Com a mesura urgent, cal que els ciutadans percebin a l’economia submergida com alguna cosa socialment indesitjable, deixant de mantenir una actitud d’indiferència, tolerància o complicitat. Aquest objectiu serà més fàcilment assolible si els ciutadans coneixen l’ús que es dóna als seus impostos.
 11. L’Estat, a través del sistema educatiu, ha de garantir que la societat valori positivament el compliment de les obligacions fiscals. El sistema educatiu ha de transmetre la importància de pagar impostos de forma correcta, així com de les conseqüències negatives que el seu incompliment produeix en la societat.
Switch to mobile version