Autor Política
12 Febrer 2014 a 11:30

L’Ajuntament de Rubí destina 3,6 milions per lluitar contra la crisi

Al 2013 els resultats de disminució d’atur van ser els més alts de la comarca

Alcaldessa de Rubí amb els tinents d'alcaldia

Alcaldessa de Rubí amb els tinents d’alcaldia // Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí

Carme García, Alcaldessa de Rubí, va dir el passat dilluns que el compromís de l’equip governamental d’ajudar als ciutadans de Rubí a poder sortir de la crisi continuava vigent. Aquest compromís, ha assegurat, serà fins al maig del 2015 però que aquest any s’ha vist accentuat per un nou Paquet de mesures extraordinàries dotat amb 3,6 milions d’euros, tres vegades més que el 2012. Les accions que es plantegen en el document tornen a remarcar quatre grans eixos: Ocupació i emprenedoria (1.368.500 euros), teixit econòmic (588.100 euros), cohesió social (1.068.400 euros) i qualitat de l’espai públic (575.000 euros).

Algunes de les mesures anticrisis destacades del 2014 són el projecte de masoveria industrial, cívica i comercial, que consisteix en aconseguir naus a preus assequibles per potenciar noves activitats empresarials; el projecte de coworking, que intenta proporcionar locals assequibles per empreses noves; el projecte de restauració solidària, la qual intenta combinar la cobertura de les necessitats alimentàries amb la formació i ocupació dels col·lectius més desfavorits; o un pla d’ús ciutadà d’espais buits. També es proporcionen mesures que ja es van incloure al 2013, com són els diferents programes d’internacionalització per empreses, el projecte Barris al dia o les iniciatives orientades al foment de l’emprenedoria.

El Paquet és el complement d’un pressupost municipal amb voluntat de consens, que el que intenta és poder compensar les retallades d’altres administracions i ajudar a les famílies. El Pla d’inversions 2014-2015, inclòs en els comptes, està dotat amb 3 milions d’euros amb opció de ser reforçat fins assolit els 14 milions, sempre i quan el Govern central donés permís per destinar el superàvit a inversió pública.

Segons ha dit l’alcaldessa, la lluita conta la crisi “és possible perquè l’Ajuntament  té unes bones finances, fruit de la feina de la plantilla municipal, l’esforç de la ciutadania i el fet de treballar amb prioritats clares”.

García té la confiança que aquest dinamisme continuarà durant el 2014 tot i la Llei de racionalitat i sostenibilitat de l’administració local impulsada pel Govern central, la qual sembla ser una possible amenaça. L’alcaldessa ha denunciat que “aquesta llei intenta aprimar les administracions locals, hi ha una voluntat ideològica al darrere de foment de l’activitat privada. És un perill i la gent no ho sap. No està pensada per retallar el sou als polítics sinó per retallar serveis al ciutadà”.

Bons resultats el 2013

El 2013 la constant lluita que l’Ajuntament de Rubí manté vers la crisi va obtenir bons resultats. El Paquet de mesures extraordinàries de l’anterior exercici, dotat amb 2,9 milions d’euros, va donar la possibilitat de crear més de trenta llocs de treball dins el projecte de suport  l’ocupació 6+6, i 48 persones van obtenir feina gràcies al Programa mixt Treball i Formació. Aquest any es pretén seguir la mateixa línia dedicant mig milió d’euros.

Aquestes accions són les que han fet que l’atur a Rubí disminuís, sobretot en els últims tres mesos. La ciutat va tancar el mes de gener amb 7.796 parats, l’únic municipi del Vallès Occidental que ha reduït la taxa d’atur, i durant el 2013 la xifra va disminuir de 373 persones. Segons l’alcaldessa ha estat una evolució que no pot fer abaixar la guàrdia de l’Ajuntament.

Al 2013 és van comptar 390 inscrits en cursos formatius, el servei de primera acollida empresarial va rebre 4.069 visites i 21 empreses es van beneficiar dels programes de millora competitiva internacional. També es van invertir 200.000 euros en un Pla de xoc dels polígons industrials, el qual va ajudar a condicionar diferents zones d’activitats empresarials.

El Paquet de mesures extraordinàries del 2013 va ajudar a les famílies amb 148.000 euros destinats als ajuts tributaris.

Democràcia social i contractació responsable

Pel 2014 s’ha apostat per la democràcia social i la contractació responsable. “Creiem que des de l’àmbit local encara es poden fer polítiques per canviar la situació global. La crisi ha demostrat que aquest sistema ens porta a unes ciutats i una societat més injustes” ha explicat Carme García.

L’objectiu de l’equip de govern és crear noves bases de contractació pública responsable, fomentar la inserció laboral dels col·lectius més desfavorits o amb dificultats per aconseguir sortir de l’atur, buscar noves sinergies amb les entitats del tercer sector i el teixit associatiu, canviar valors i fomentar la solidaritat.

Switch to mobile version