Autor Societat
16 Febrer 2014 a 10:30

Sis candidats catalans al V Premi Europeu de la Prevenció de Residus

Han estat presentats per l’Agència de Residus

premis residus

Imatge del web de l’Agència de Residus de Catalunya

El V Premi Europeu de la Prevenció de Residus guardona aquelles iniciatives realitzades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que es va celebrar el novembre a 19 regions. Hi van participar 35 organitzacions i es van fer 12.600 activitats. D’aquesta manera, l’Agència de Residus ha decidit presentar sis candidats al premi, el veredicte del qual se sabrà el 22 de maig a Roma.

Les candidatures

En la categoria de Ciutadans el candidat és Javier Ruiz Rojas per la iniciativa Caçador de Trastets. Aquesta, promou la neteja d’espais naturals i fa consciència de les necessitats de reduir la generació de residus i evitar les conductes incíviques.

L’Ajuntament de Barcelona amb la participació del Consell de la Joventut és el candidat al premi en la categoria d’Administracions. Es presenten per l’acció Evidència dels Residus que intenta instruir els joves d’entre 10 i 14 anys a separar bé les deixalles i fer veure la quantitat de residus mal ubicats.

Pel que fa a les Associacions, l’Associació Tapurna n’és la candidata. Aquesta realitza el projecte Infinitiloop que consisteix en la creació d’embolcalls de regal a partir de talls de roba. L’embolcall és reutilitzable i conté un codi QR per fer el seguiment de la seva traçabilitat i estalvis associats al seu ús.

La Xarxa Escoles per la Sostenibilitat de Vic, pertanyent a l’Ajuntament de la mateixa localitat, és la candidata a la categoria d’Institucions Escolars. La Xarxa va celebrar el IV Mercat d’intercanvi de joguines per promoure la cultura de la reutilització entre 400 alumnes de cicle mitjà de nou escoles de Vic.

A la categoria d’Empresa, Arts Gràfiques Orient n’és candidata pel projecte Escola Impremta. Una iniciativa gràcies a la qual s’ha establert una via permanent per reutilitzar els excedents de producció de l’empresa per esdevenir recursos materials per a una xarxa de 20 escoles públiques.

Dins de la categoria d’Altres es troba l’Ajuntament de la Bisbal, la Fundació Prevenció de Residus i el Consorci de les Gavarres. Aquestes tres institucions van realitzar l’acció Desembruta el Riu Daró que promou la neteja d’un espai natural amb la innovació d’una aplicació mòbil que facilita la localització i denúncia d’abocaments incontrolats.

Sobre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Des de l’any 2008 se celebra a Catalunya l’anomenada Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquesta està coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya i compta amb el patrocini del Programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu de la iniciativa és organitzar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus durant aquesta setmana a tota Europa.

Totes les activitats van adreçades a donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria, fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus.

Switch to mobile version