Autor Sanitat
30 Març 2014 a 11:30

El sistema Cassandra permetrà predir la incidència d’infart de miocardi en la propera dècada

Projecte de gran valor per a la planificació i prevenció de malalties cardiovasculars

Imatge del web de l'Hospital del Mar

Imatge del web de l’Hospital del Mar

Els investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han desenvolupat i validat un sistema anomenat Cassandra que permet conèixer la incidència d’infart de miocardi en els propers deu anys. Aquestes estimacions es realitzen a partir dels canvis demogràfics esperats i de la prevalença de factors de risc cardiovascular. El sistema s’ha fet conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El projecte Cassandra disposa del lloc web (www.redheracles.net/CASSANDRA) on es poden definir diferents escenaris de canvi dels factors de risc cardiovascular i obtenir l’estimació de la incidència d’infart de miocardi. Aquest estudis es poden realitzar amb dades d’arreu del món, ja que  Cassandra té  la capacitat d’adaptar‐se sempre que es disposi de les dades d’incidència d’infarts de miocardi i de prevalença de factors de risc cardiovascular actualitzats.

Amb aquest nou sistema, fins al 2022, la incidència d’infart de miocardi a Espanya en individus  de  35  a  74  anys,  serà  de  523  casos  per  100.000  homes  i  232  casos  per  100.000  dones, si únicament es té en compte l’envelliment de la població espanyola. Maria Grau, investigadora del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’IMIM ha assegurat que “la incidència  baixaria  a  486  per  100.000  homes  i  222  per  100.000  dones  si  s’aconseguissin  millores substancials en el perfil de risc cardiovascular de la població”. Grau també ha afegit que “si es pogués baixar, per exemple, 8 mg/dl el nivell mitjà de colesterol total, 5 punts percentuals la prevalença de diabetis en ambdós sexes i de 4 i 2 punts la prevalença de consum de tabac en homes i dones, respectivament“.

D’altra banda, segons ha explicat Jaume Marrugat, director del Programa de Processos Inflamatoris i Cardiovasculars de l’IMIM, per poder fer aquestes estimacions primer “cal disposar dels valors mitjans de colesterol total i de colesterol HDL o colesterol bo, la pressió arterial i l a prevalença de diabetis i de consum de tabac de la població. Aquestes dades s’obtenen a partir d’estudis poblacionals de prevalença i de les projeccions oficials de població en els deu anys en els quals s’hagi de realitzar l’estimació“.

Switch to mobile version