Autor Cultura
12 Març 2014 a 18:00

La política cultural centra la segona conferència del curs ‘La Mancomunitat de Catalunya. Cent anys d’estructures d’Estat’

Enric Pujol durant la xerrada // Imatge cedida per Òmnium Cultural.

Enric Pujol durant la xerrada // Imatge cedida per Òmnium Cultural.

Enric Pujol ha estat el segon ponent del curs ‘La Mancomunitat de Catalunya. Cent anys d’estructures d’Estat’ que Òmnium Cultural i el Centre de Recursos Històrics han organitzat. En aquesta ocasió, la xerrada ha anat al voltant de la política cultural de la Mancomunitat.

Pujol ha destacat l’empatia entre el moviment noucentista i el propòsit de la Mancomunitat per construir un país ‘normal’ i situar d’aquesta manera la cultura catalana al nivell de les societats europees. Les polítiques per introduir les dones al mercat laboral mitjançant la discriminació positiva o la xarxa de biblioteques van destacar en l’època.  La Mancomunitat va impulsar les excavacions arqueològiques, va posar en valor l’art romànic i  va crear instruments de gestió cultural, entre d’altres.

El programa de noucentisme va trobar l’empara del poder polític i, sense aquesta ajuda, no hauríem tingut eines com la normativització de Fabra tal com la coneixem ara i que va arrossegar la majoria social aprofitant el consens que havia aglutinat la institució.

La propera conferència tindrà lloc el proper 18 de març, a càrrec de Santiago Riera Tuèbols, enginyer, historiador i terrassenc d’adopció, que tractarà sobre ensenyament, ciència i tècnica en temps de la Mancomunitat

Switch to mobile version