Autor Entitats
30 Març 2014 a 11:00

L’Institut del Teatre acomiada el seu centenari

Començarà la celebració del Centenari de la Mancomunitat

Imatge de Wikimedia Commons

Imatge de Wikimedia Commons

L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona passa el relleu a l’obra cultural de la Mancomunitat de Catalunya en l’acte de tancament del seu Centenari, el qual acomiadarà el pròxim dilluns 31 de març al Teatre Lliure de Montjuïc a les 19.30h amb l’acte Cent i Cent. Aquesta clausura s’emmarca en els actes de celebració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-2014).

Tant l’Institut del Teatre com la Mancomunitat de Catalunya van ésser fruit d’una mateixa idea fundacional de Prat de la Riba, i ara que la commemoració dels primers cent anys de l’Institut arriba al seu final, es posa en marxa el centenari de la Mancomunitat. L’acte vol incidir en l’aportació de la Mancomunitat a la societat del moment i és per això que seran convidats Joan Rigol, expresident del Parlament, i Josep M. Bricall, economista exrector de la Universitat de Barcelona, que conversaran sobre l’obra en un debat moderat per la periodista Lídia Heredia, presentadora de l’acte.

En quant a actuacions, es comptarà amb el músic Jordi Savall, que acompanyarà amb la viola de gamba l’actriu Sílvia Bel. Ella, per la seva part, recitarà un fragment de tres obres destacades de William Shakespeare: La tempestat, Hamlet i Somni d’una nit d’estiu. També es comptarà amb l’actuació d’Àngels Margarit amb la companyia Mudances, que interpretarà dos fragments de la coreografia Capricis, i de Jordi Oriol, graduat de l’Institut de Teatre que durà a terme el monòleg La caiguda de l’H.

Més de 365 dies d’actes del centenari

El centenari de l’Institut del Teatre va iniciar-se el 4 de febrer de 2013, exactament al complir-se cent anys que el director i autor teatral, escenògraf i renovador de l’escena catalana, Adrià Gual, va impartit la primera classe a l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, el que va ser la primera pedra del que actualment és l’Institut del Teatre. La commemoració, que finalitza el pròxim dilluns, ha representat l’organització d’una vintena d’actes als quals hi han assistit més de 75.000 persones, amb un seguiment de més de 15.000 espectadors per streaming. Més de 60.000 han visitat alguna de les tres exposicions del centenari: la mostra itinerant Adrià Gual, l’escenògraf de la modernitat; l’exposició Adrià Gual (1872-1943) el perfum d’una època; o la retrospectiva Els primers cent anys. I d’altra banda, més de 1.800 persones han participat en algun dels fòrums, congressos, jornades o simposis, com les Jornades de Teatre i Municipi celebrades a Terrassa, que s’han dut a terme en aquest temps. Alguns d’aquests actes han pogut comptar amb una àmplia participació internacional, amb més de 57 països representats.

Però més enllà dels actes estrictament acadèmics, el públic tant de Barcelona com de la resta de Catalunya ha pogut assistir als espectacles programats per la celebració d’aquest centenari, així com a les funcions commemoratives del 15è aniversari de la companyia IT Dansa al Mercat de les Flors, les activitats de La nit dels museus a la seu de Montjuïc, o la conferència-performance de La via sagrada de l’actor d’Albert Vidal, al centre de Vic de l’Institut del Teatre.

Switch to mobile version