Autor Societat
25 Març 2014 a 08:30

Protecció Civil prova avui el funcionament de 84 sirenes de risc químic

Serveix de simulacre per a tota la ciutadania

protecció civil

Imatge del web de Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) prova avui, dimarts 25 de març, a partir de les 10.00 hores, les 84 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT). Les sirenes d’avís de risc químic estan ubicades a 37 municipis de Catalunya i el seu so és perceptible en una àrea aproximada de 137 Km2. Aquest tipus d’exercici es realitza dos cops l’any i serveix per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís i minimitzar el temps de resposta. També serveix per comprovar el seu funcionament.

Durant la prova de sirenes també es farà un enviament de missatges massius, a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil, avisant a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real. Al mateix temps el compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat farà la mateixa funció.

L’alarma consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Quan finalitza el risc químic s’escolta un so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada. En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació. No s’ha d’anar a buscar els nens a l’escola ni els avis al casal o residència ja que els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible i sortir dels vehicles i cercar un altre refugi.

Pot ser les sirenes no s’escoltin dins dels edificis, per això es complementa amb el servei d’enviament de missatges massius i del twitter. Per tal d’informar a la població sobre la realització de l’exercici, la Direcció General de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb els 37 ajuntaments implicats i se’ls ha enviat per correu electrònic tant material gràfic com una falca de ràdio de l’exercici. També s’ha contactat amb diferents mitjans per difondre l’activitat.

La Direcció General de Protecció Civil ha distribuït 50.000 exemplars de flyers, 4.600 cartells en català i 25 en aranès als ajuntaments afectats per la prova per tal que prioritzin la seva difusió en llocs de pública concurrència, elements vulnerables i zones més afectades. Al Vallès Occidental, Castellbisbal. També ha posat en marxa el portal www.gencat.cat/interior/riscquimic.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 perquè les trucades que es rebin de ciutadans es tractin com a alertants passant-les al telèfon 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. Aquesta informació també es recollirà amb els observadors repartits pel territori, per comprovar que el so s’escolta en la zona de cobertura que cobreix cada sirena.

Els municipis que participaran en el simulacre són: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Les, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí i Barcelona.

Switch to mobile version