Autor Opinió
13 Març 2014 a 17:30

Tynwald, el parlament més antic del món

Tynwald

Tynwald // Imatge de Wikimedia Commons

Moltes vegades s’ha comentat -de vegades amb certa polèmica que excedeix allò estrictament històric- l’antiguitat de la Generalitat de Catalunya com un dels més antics parlaments d’Europa. La realitat documental així ho testifica, tenint en compte que les seves arrels parteixen del 1359, però no n’és el més antic. El parlament en funcionament continuat des de la seva fundació més antic d’Europa i del món sencer és el Tynwald, i es troba a l’antic regne celta de l’illa de Man

 L’illa de Man és una petita illa de 572 km2 i uns 80.000 habitants, a cavall entre la Gran Bretanya i Irlanda, que encara que no pertanyi al Regne Unit, depèn de la corona britànica i té el seu propi sistema polític. Aquest sistema polític propi està personalitzat en el Tynwald, el parlament de l’illa, el qual es reuneix anualment des que va ser instaurat pels víkings en la llunyana data del 979 d.C.

 La reunió del Tynwald (Tinvaal en idioma manés, paraula que prové del noruec antic i significa “lloc de l’assemblea”), té lloc preferentment el dia 5 de juliol en una cerimònia a l’aire lliure en el que s’ha donat a anomenar turó del Tynwald, un petit promontori situat a Saint Jhon’s, una parròquia a l’interior de l’illa.

 De poc més de 3 metres d’alt, al turó del Tynwald es disposen els representants del parlament (dividit en dues cambres, l’executiva o House of Keys -Casa de les Claus- i el Consell Legislatiu) i el representant de la corona britànica. La idea seria que hi fos el rei o la reina d’Anglaterra, com a Senyor de Man, però normalment delega en un representant de la corona, el conegut com a Tinent Governador de l’illa. En aquesta cerimònia, culminació del curs polític que s’estén d’octubre a juliol, es promulguen les lleis que regiran l’illa de Man i també s’exposen les peticions que siguin necessàries als ministres.

 Mentre que els 11 membres del Consell Legislatiu són escollits cada 4 anys pels membres de la House of Keys, els 24 membres d’aquesta cambra s’escullen per períodes de 5 anys entre els residents de més de 21 anys, encara que els majors de 16 anys ja tenen dret a escollir els seus representants polítics. Com a curiositat, els representants de la House of Keys en 2010 cobraven de sou base 36.998,12 lliures (44.250,83 euros) i 6.271,10 lliures (7.500,42 euros) en concepte de dietes. Les comparacions, obvia el dir-ho, són sempre odioses.

 El Tynwald té les seves arrels en l’antiga herència noruega rebuda dels víkings i que s’ha mantingut fins als nostres dies, amb els alts i baixos, canvis d’ubicació i d’usos normals en una institució de més de 1000 anys. No obstant això, el que ha romàs inalterable és la tradició profundament democràtica del conjunt dels habitants de l’illa de Man Una tradició que, mal que ens pesi, no s’ha prodigat – ni es prodiga- en excés a les nostres latituds.

 

 

Ireneu Castillo-

Switch to mobile version