Autor Política
30 Abril 2014 a 17:25

Alcaldes i alcaldesses signen la Declaració del Vallès Occidental cap a la segona reindustrialització

Hi ha participat Jordi Ballart

[wzslider]

Terrassa ha estat una de les ciutats participants a l’acte d’aquest matí de Signatura de la Declaració del Vallès Occidental cap a la segona reindustrialització que s’ha fet a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Les ciutats sotasignants aposten per l’impuls de la indústria com a model del creixement econòmic, davant la progressiva davallada del teixit industrial del territori, la situació actual de deteriorament social, la caiguda de la capacitat productiva i l’augment de l’atur.

La Declaració és el principi d’un full de ruta que té com a objectiu fer que el Vallès Occidental lideri la recuperació econòmica. L’objectiu, per tant, són crear una indústria forta, competitiva, de coneixement, amb mà d’obra qualificada i empresa competitiva.

La signatura l’han fet efectiva els 23 alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, el secretari general de la UGT i CCOO al Vallès Occidental, presidents de patronals del Vallès, presidents de les cambres de comerç, els tres rectors de la UAB, UPC i UIC, i la Fundació ESDi.

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha comentat que “volem crear riquesa i ocupació, sí, però no de qualsevol manera. Apostem per una riquesa orientada a fomentar la competitivitat econòmica, la internacionalització i el benestar de les persones. Apostem per crear feina estable i de qualitat. I al mateix temps, apostem, per la sostenibilitat i el respecte al medi ambient i per avançar en el coneixement, en el talent, en la innovació, en la tecnologia”.

Els sindicats majoritaris, CC.OO. i UGT han aconseguit fer gairebé el ple en un procés que, com ha explicat el secretari general de la Unió Comarcal de CC.OO., Enrique Rodríguez, “ha de començar amb aquest consens, seguir amb un debat i acabar amb un model de comarca que ha de servir per anar a cercar l’ajuda de les administracions nacionals, estatals i europees”. En l’acte d’avui han signat la declaració 33 organitzacions entre sindicats, universitats, patronals, cambres de comerç i tots els ajuntaments de la comarca. La declaració comença per una exposició on explica la situació de la comarca, amb “una població de 862 mil persones, que genera l’11% del PIB català i el 3% de l’espanyol, que genera una ocupació de 315.016 persones i 24.415 empreses però que arrossega una desocupació de més de 80.000 persones, moltes sense cap ingrés i amb més de 28 mil llocs de treball perduts a la indústria des del 2009”. Després de fer esment de les bones pràctiques que hi ha a la comarca pel que fa a establir sinergies i estratègies conjuntes en el passat i en el present – des del Pacte per l’Ocupació del 97, pioner a l’estat espanyol – es planteja cercar l’acord “per iniciar el treball conjunt que tindrà un full de ruta i unes reclamacions mínimes per fomentar unes mesures determinades de política industrial”.

Per aquest motiu marquen un seguit d’ítems a partir dels quals hi haurà un grup de treball que es reunirà el proper 8 de maig a Terrassa per començar a posar fil a l’agulla. S’opta, diu el text, “per activitats industrials d’alt valor afegit que requereixen ocupació qualificada i formada, perquè el coneixement de l’àmbit universitari es transformi en innovacions tant de producte com de processos, per fer un pla estratègic territorial, per millorar les infraestructures de manera que no hi hagi limitacions d’aquest tipus en el creixement econòmic – viaris, ferroviaris, telecomunicacions, polígons industrials i parcs empresarials – millorar la formació dual no només de joves a l’atur sinó també de les persones majors de 45 anys sense formació. També per donar suport al finançament de les pimes, la coordinació per la internacionalització de la indústria, la inversió en el camp del transport – ferroviari de mercaderies com a factor primordial de competitivitat, 20 noves estacions ferroviàries, la connexió ferroviària amb l’aeroport i la finalització del tram Abrera – Terrassa de la B-40 –  i per la transformació dinàmica de la formació professional fent-la prou flexible perquè sigui eficaç”.

De les intervencions, destacar la del Rector de la UAB, Ferran Sancho, que ha fet una crida a fer un “petit acte de rebel·lia creativa fent sentir aquesta veu col·lectiva, sent la universitat un agent compromès amb el territori”. El del degà del col·legi d’economistes de Catalunya, Joan Baptista Casas, que ha fet una defensa de la política microeconòmica que pertoca fer en aquests moments i de que la recerca és el que aporta valor afegit en el mercat i ha donat dades: a finals dels 80 en l’economia del Vallès – es recollia en un treball fet entre d’altres per ell mateix – el sector serveis pesava un 42% i l’industrial un 55% – dins d’aquest el tèxtil encara era un 30%, el metall un 12%, etc. – sent la comarca un territori especialitzat en sectors madurs com el tèxtil, la maquinària elèctrica o la construcció metàl·lica. Cap el 2006, el sector serveis ja havia arribat a representar el 56% i la indústria passava al 42% – el tèxtil baixava fins el 9%! -. I en l’any del màxim rigor de la crisi la indústria representa el 26% i els serveis el 60%. Aquestes dades però signifiquen que la nostra comarca no ha deixat mai de ser industrial perquè està per sobre del que marca la UE com a objectiu mínim d’industrialització que és el 20%. de les seves paraules s’extreu que “la comarca ha fet una profunda reconversió, especialitzant-se en sectors en els que no ho estava fa 20 anys i parlar de 2a reindustrialització és més pertinent que mai perquè és el futur: la indústria augmenta més del 2% en els països més avançats, l’11% del PIB manufacturer suposa el 68% del que es fa en Recerca i Desenvolupament i el 80% de les exportacions al país venen de la indústria manufacturera.

Tant el Rector de la UPC, Enric Fossas, com el secretari general de CC.OO. han demanat que el paràmetre per mesurar l’èxit d’aquesta iniciativa sigui la creació de llocs de treball. I el President de la PIMEC a la comarca, Francesc Elías, a banda d’explicitar la necessitat que la Patronal CECOT hauria de sumar-se a aquest acord, ha estat un dels que ha realitzat una intervenció més descriptiva de la realitat, una realitat que ha destruït 6.500 empreses, 8.000 autònoms i 70 mil llocs de treball, passant de representar el 64% del PIB al 50%. En la seva intervenció ha estat especialment dur amb aquells qui tenen responsabilitat de canviar les lleis i que, segons ell, “han provocat un trencament del pacte social perquè han prioritzat quedar bé abans amb els lobbies”.

Switch to mobile version