Autor Economia
4 Abril 2014 a 11:00

La Generalitat donarà suport a empreses i emprenedors del Vallès Occidental amb noves eines

Les va presentar ahir al Consell Comarcal

Acte Consell Comarcal Generalitat suport emprenedoria Vallès Occidental

L’acte d’ahir al Consell Comarcal // Foto: Joan Murcia

La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, va presentar ahir a la tarda noves eines de suport a l’empresa i als emprenedors en el Vallès Occidental. A la jornada, celebrada ahir a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental, es van donar a conèixer dues iniciatives noves, el Canal Empresa i la xarxa Catalunya Emprèn.

Eliseu Oriol, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació,  ha explicat que aquestes mesures serviran perquè “els emprenedors, o aquells que vulguin generar ocupació, no es trobin amb l’administració com a fre, sinó com a facilitador. Estem simplificant i facilitant tots els tràmits”.

El Canal Empresa és un web de la Finestreta Única Empresarial (FUE), que inclou en un sol portal tots els tràmits i serveis que ofereixen les administracions públiques a empreses, professionals i intermediaris. Aquest portal (http://canalempresa.gencat.cat/) té com a finalitat reduir les càrregues administratives facilitar l’activitat econòmica. El web respon al model de FUE de “multiadministració”, és a dir, poder realitzar tots els tràmits que es necessita des d’un punt de vista empresarial, però independentment de l’administració que n’és responsable.

Els ajuntaments que vulguin formar part de FUE han de seguir uns passos. A nivell jurídic, han d’aprovar les ordenances tipus que ha elaborat la Diputació de Barcelona, per eliminar la heterogeneïtat que hi ha actualment a nivell municipal. A nivell organitzatiu, han de oferir el nivell de prestació de servei que determinen les ordenances. Per últim, a nivell tecnològic, han de disposar d’una solució de tramitació adaptada a les ordenances tipus, ja sigui una de pròpia o la oferta gratuïtament pel Consorci AOC (e-TRAM).

Pel que fa a la segona proposta presentada ahir, la Xarxa Catalunya Emprèn, té l’objectiu d’atendre prop de 30.000 potencials emprenedors i donar suport a la creació de més de 4.000 empreses, així com consolidar 4.500 empreses amb menys de 3 anys de vida. Aquesta proposta està dotada amb un pressupost de 5,3 milions d’euros aquest any.

La Xarxa Catalunya Emprèn està formada per 89 administracions locals i supramunicipals, col·legis professionals, agents socials i econòmics, universitats i entitats del sector privat d’arreu de Catalunya. A la nostra comarca, 18 són les entitats que hi participen: 11 ajuntament o entitats vinculades, la UAB, la patronal CECOT i les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa.

La finalitat del desplegament d’aquesta xarxa es tenir un servei estable i de qualitat a tots els punts del territori i fer de Catalunya un lloc referent en quant a emprenedoria. Les entitats de la xarxa oferiran serveis d’informació, orientació assessorament, formació i suport a la consolidació, entre d’altres, a les empreses que vulguin créixer o consolidar-se.

En el mateix marc del Catalunya Emprèn, s’ha presentat també l’aracoop, una iniciativa que inclou més de 80 entitats públiques i privades, que té com a finalitat fomentar la creació i creixement d’empreses d’economia social i cooperativa. El pressupost atorgat per la Generalitat és de 900.000 euros per al període 2013-2014, i es preveu que es realitzin més de 16 accions, un total de 400 activitats, beneficiant a unes 6.000 persones. De la llista d’entitats, 7 són del Vallès Occidental (6 ajuntaments o entitats i la UAB). Aquest programa té tres objectius: ampliar i actualitzar el posicionament i la presència social de les empreses d’economia social i cooperativa; afavorir la creació d’empreses d’aquest tipus; i enfortir la seva  viabilitat i sostenibilitat.

Switch to mobile version