Autor Cultura
24 Juny 2014 a 11:00

Celebració de Sant Joan

Imatge del web Wikimedia Commons

Imatge del web Wikimedia Commons

La celebració de Sant Joan ve lligada al solstici d’estiu, quan és la nit més curta de l’any i el dia més llarg. A més, està molt lligada la festivitat amb el sol i el foc, ja que s’encenen fogueres i es tira pirotècnia. El fet d’estar vinculada amb el sol, tenia un significat antigament que la relacionava amb la fertilitat i la riquesa, i sobretot pel moment àlgid en què es troba la naturalesa.

Les tradicions i creences lligades ala Nit de Sant Joan s’han anat perdent, però n’hi havia de curioses: les plantes tenen virtuts guaridores o l’aigua té poders curatius. Tot i així, sí que s’han mantingut altres tradicions lligades amb la gastronomia i el foc.

En primer lloc, no hi pot faltar la coca, el vi i el cava. La coca ha derivat dels tortells amb ous a les actuals coques de fruites, pinyons o llardons. Tot i així, també prenen protagonisme les coques de recapte, fetes d’ingredients salats com ara tonyina. El fet de menjar coca es concep com un acte comunitari apte per a grans i petits.

La pirotècnica i els petards són un altre dels elements destacats, ja que deriven dels jocs amb foc grecs. La pirotècnia aporta a la celebració soroll i lluminositat on tothom hi participa amb precaució. A més, les fogueres també són característiques i, encara que a les ciutats se n’hagi perdut el costum, als pobles encara s’encenen les fogueres per cremar els objectes vells que fan nosa.

Switch to mobile version