Autor Cinema, teatre i televisió
24 Juny 2014 a 10:00

Crítica cinematogràfica: The Normal Heart

the normal heart 1

@ainamarcobal

DRAMA. Dirigida per: Ryan Murphy. Repartiment: Mark Ruffalo, Matt Bomer, Julia Roberts, Jonathan Groff, Alec Baldwin i Jim Parsons.

Als anys 80, en Ned Weeks és una de les primeres persones que dóna l’alerta sobre el contagi de la Sida entre els homosexuals. La llibertat i el sexe són dos conceptes que el col·lectiu d’homosexuals reivindicaven, però en Weeds, juntament amb la doctora Emma Brookner i l’equip de la plataforma Gay Men’s Health Crisis, aconsegueixen alçar la seva veu i fer obrir els ulls a les autoritats que es tracta d’un problema a escala mundial sense cura.

Als Critics Choice Television Awards d’enguany es va endur el premi a Millor TV-Movie i Millor Actor Secundari de TV-Movie per Matt Bomer. Va estar nominada a Millor Actriu Secundaria de TV-Movie/Miniserie per Julia Roberts, Millor Actor de TV-Movie/Miniserie per a Mark Ruffalo i Millor Actor Secundari de TV-Movie/Miniserie per a Joe Mantello.

the normal heart 2Es tracta d’una pel·lícula per a televisió produïda per la prestigiosa HBO, coneguda últimament per sèrie com True Detective, Los Soprano, The Wire, Game of Thrones, Girls, Silicon Valley o Broadwalk Empire, entre moltes altres. La prestigiosa marca presenta aquest film pensat només per a televisió que només arriba aquí de la mà del Video on demand.

The Normal Heart es nota que surt de les parets d’HBO, ja que té en compte detalls estàtics molt característics i es basa en la relació dels personatges que entren en joc. El guió és moltes vegades repetitiu i en alguns moments massa utilitzat, però cal destacar la gran feina feta de cara als personatges, amb molt de caràcter i història que commou i emociona a qualsevol.

Els personatges ben construïts es reforcen amb unes actuacions fantàstiques. Tots els actors i actrius principals duen a terme una feina excel·lent, però en destaquen sobretot Ruffalo, Roberts i Bomer. El primer, per la seva sinceritat a l’hora d’interpretar i fer un personatge transparent i proper. Julia Roberts fa una de les interpretacions més aconseguides dels últims anys interpretant una doctora amb pòlio que lluita per investigar sobre la Sida. I Matt Bomer, després de rebutjar el paper protagonista de la trilogia Cincuenta sombras de Grey, es reivindica en un paper amb molt de caràcter i profunditat, el qual fa deixar enrere els temps d’actor secundari sense pes i papers reservats per a la televisió.

the normal heart 4Aquest redescobriment/renaixement de Matt Bomer és comparable amb el que Matthew McConaughey va experimentar arrel dels papers a la sèrie True Detective i al film Dallas Buyers Club, pel qual es va endur l’Oscar a Millor Actor. McConaughey va ressuscitar amb dos personatges profunds, enfadats amb la vida, i peculiars que li van permetre experimentar més enllà de les seves possibilitats actorals. Una cosa semblant és la que ha viscut Matt Bomer, que amb aquest paper més profund, amb un personatge amb més problemes, caràcter, emocions i sentiments dels quals treure’n profit, ha sabut treure’n tot el suc per fer una interpretació brillant.

Paradoxalment, tant The Normal Heart com Dallas Buyers Club tracten el tema de la Sida, tot i que des de vessants diferents. En el cas del film que ens ocupa, tira més per la vessant HBO rodejant el protagonista de diferents personatges amb diferents problemes que complementen la història i marquen els impediments i ajudes al protagonista. En canvi, a Dallas Buyers Club la simple existència del protagonista i els pocs secundaris que l’envolten ja creen l’atmosfera que el porta a sobresortir i experimentar la malaltia des de la individualitat, no com  col·lectiu com a The Normal Heart.

És un film, per tant, que tot i redundar sobre la mateixa idea i en alguns casos fer-se repetitiva, s’allunya de l’artificialitat del cinema comercial actual i aposta pel treball dels actors per tirar endavant aquests personatges tridimensionals amb facilitat per empatitzar amb ells.

Switch to mobile version