Autor Sanitat
1 Juny 2014 a 13:30

El 79% dels nens menja menys fruita i verdura de la recomanada

8 de cada 10 llars improvisen el menú setmanal

Observatori Nestlé d’Hàbits Nutricionals i Estil de Vida de les Famílies

Observatori Nestlé d’Hàbits Nutricionals i Estil de Vida de les Famílies // Imatge cedida per Nestlé Espanya

Dimarts passat es van presentar els resultats de l’Observatori Nestlé d’Hàbits Nutricionals i Estil de Vida de les Famílies, que revelen mancances pel què fa als bons hàbits alimentaris de les famílies espanyoles.

L’estudi ha estat realitzat per la firma d’investigació de mercats IPSOS en base a un qüestionari dissenyat per la Fundació Thao i el doctor Helmut Schröder, investigador sènior del Grup de Risc cardiovascular i Nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’investigacions Mèdiques (IMIM).

Els resultats manifesten, per exemple, que el 79% del nens d’entre 3 i 14 anys no consumeixen el mínim de  fruita i verdura recomanat, i que el 82% de les llars improvisen el menú setmanal. La planificació dels menús familiars és clau per assegurar una dieta equilibrada i l’adopció d’hàbits nutricionals saludables.

Emmarcat en els seus 10 Compromisos Nutricionals, anunciats el passat mes de juny, i vinculat a l’educació nutricional i hàbits de vida saludables, Nestlé ha dissenyat el Menú Planner, una eina interactiva, amb receptes revisades per nutricionistes i cuiners experts, que pretén ajudar a les famílies a planificar els seus menús setmanals de manera senzilla, i assegurar així que aquests siguin equilibrats. Aquest menú permet assegurar les proporcions de les racions diàries i setmanals dels aliments (fruita, verdura, carn, llegums, peix, etc.), així com la distribució de calories per tipus de nutrients (50-55% d’energia procedent de carbohidrats, 15% procedent de proteïnes, i 30-35% procedent de greixos).

Aquest estudi recull informació de tres àrees: famílies, dones (de 20 a 65 anys), i nens (de 3 a 14 anys). En conseqüència, permet conèixer en profunditat les seves costums en qüestions d’alimentació, exercici físic i descans. De l’Observatori s’extreuen, entre d’altres, les següents conclusions:

  • 8 de cada 10 llars improvisen el menú setmanal, o quan el planifiquen ho fan amb poca antelació (1 o 2 dies vista). Aquesta manca de planificació contribueix a una dieta que no s’ajusta a les proporcions recomanades. A més, es destaca que el 25% de les llars amb nens, elabora àpats diferents per a ells, quan la recomanació és que tota la família comparteixi el mateix menú.
  • Un 64% dels àpats setmanals es realitzen en família. El 72% dels nens dinen a casa entre setmana. D’aquest, un 9% ho fan sense supervisió. A partir dels 6 anys d’edat, s’observa una reducció en l’adequació a les recomanacions nutricionals i hàbits saludables per a la família i el propi infant.
  • El 33% de les famílies mai realitzen activitats físiques compartides entre els seus membres, ni tan sols en cap de setmana, com per exemple, anar amb bici, jugar al parc, nedar a la piscina, etc. Un 49% de les dones declara no fer cap tipus d’activitat física vigorosa, i un 10% de les que fan esport només ho practiquen un dia a la setmana. L’activitat física que més realitzen les dones és caminar, y només un 35% declara que camina diàriament. Un 13% de les dones afirma no caminar més de 10 minuts seguits al dia. Pel què fa als nens, un 19% no realitza cap activitat física des de la sortida de l’escola fins a l’hora d’anar a dormir.
  • El 87% de les dones no compleixen les recomanacions de 5 racions de fruita i verdura diàries. En relació als nens, 8 de cada 10 no compleixen amb aquesta ingesta mínima, i un 10% d’aquests, ni tan sols pren una peça de fruita o una ració de verdura diària.
  • Un 43% de les dones beu menys de 5 gots d’aigua al dia. En el cas dels nens, són un 41% els que no arriben diàriament a aquesta ingesta mínima.
  • Aproximadament la meitat de les dones (44%) afirma afegir sal a la taula. En els nens, el percentatge és d’un 33%.
  • Un 72% dels nens dina a casa entre setmana, i un 4% a casa d’un familiar. Dels que dinen a l’escola, un 12% du carmanyola.
  • Mentre un 55% dels nens tenen prou temps lliure per realitzar activitats que els agraden, només un 18% de les dones declara tenir-ne.
  • 4 de cada 10 dones de 20 a 65 anys pateix sobrepès. A més, un 14% pateix obesitat. Aquesta dada és especialment crítica en el tram de 35 a 45 anys, en el qual, la xifra de dones obeses (IMC>30) arriba fins al 19%.
Switch to mobile version