Autor Cultura
18 Juny 2014 a 16:30

El CAET inaugura la temporada estable i el Festival TNT amb James Thiérrée

“Tabac Rouge” es podrà veure al Teatre Principal

Foto de grup de la Presentació de la Temporada setembre-desembre 2014 del CAET

Foto de grup de la Presentació de la Temporada setembre-desembre 2014 del CAET // Imatge cedida pel CAET

Aquest migdia el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa ha celebrat l’acte de Presentació de la Temporada setembre-desembre 2014. L’acte, allotjat al Teatre Principal, ha comptat amb la presència del regidor de cultura, Amadeu Aguado;  la representant de la organització Xarxa de Terrassa, Marta Huguet; el director del CAET, Pep Pla; i els actors i productors dels espectacles presentats.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de Marta Huguet, responsable de les propostes de teatre familiar, qui ha expressat la satisfacció de Xarxa per l’acollida del públic dels espectacles de la temporada passada.

Les representacions del teatre familiar programades pel setembre-desembre del 2014 comprenen espectacles musicals, com per exemple el clàssic “Tom Swayer detectiu” o “Nit de reis”; teatre d’objectes i titelles, com en el cas de “El ratolí Pérez”, o “Racons. Més enllà d’un viatge”; o propostes per a reflexionar sobre el pas de l’analògic al digital, com per exemple “Puig & Fontanals, carters professionals”. En aquest quart any consecutiu de col·laboració amb el CAET, Huguet anima a anar al teatre “sobretot en els moments en què es troba el país”.

Seguidament, Pep Pla ha prosseguit a presentar la programació de teatre per a adults, que ha definit com a la més “variada, arriscada, contemporània i internacional” que el CAET ha fet fins ara. Variada perquè des del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa sempre vetlla perquè tothom tingui com a mínim un espectacle que li cridi l’atenció; arriscada pels trets de contemporaneïtat que caracteritzen les propostes; contemporània per l’aposta pel text en moviment pel públic d’avui; i internacional en tant que 1/3 de les propostes són estrangeres, i contribueixen a l’intent del CAET d’obrir la finestra al món per als espectadors terrassencs.

D’aquesta manera l’espectacle escollit per a inaugurar el Festival Terrassa Noves Tendències del 2014 és “Tabac Rouge” de James Thiérrée. El darrer treball d’aquest creador francès nascut a Suïssa, presenta un món apocalíptic i delirant, un decorat mòbil i titànic que envolta un rei gairebé sense regne, que vol escapar però no pot. Catalunya ja ha pogut gaudir de la força creadora de Thiérrée en les seves visites al TNC els anys 2007 i 2011; i enguany podrà fer-ho al Teatre Principal de Terrassa amb aquest nou espectacle híbrid entre dansa i teatre d’impacte visual.

Un cop passat el TNT, la temporada estable del CAET continua mantenint la seva línia eclèctica i defensora de l’autoria. Així, el Teatre Principal rebrà l’actor Mohamed El Khiyari, a qui el seu representant ha descrit com “primera espasa dels artistes del Magreb”. Amb el seu monòleg en àrab, traduït simultàniament al castellà, “L’erreur démocratique” El Khiyari repassa, amb una clara intencionalitat satírica, el fenomen de les primaveres àrabs al seu país.

També es podran veure propostes mainstream, com ara “Iaia!” la peça que Roger Peña ha escrit a la seva mare, la beterana actriu Montserrat Carulla, qui va anunciar que amb aquest espectacle es retirava dels escenaris. Peña ha explicat que amb “Iaia!” els espectadors es trobaran amb una comèdia àcida alhora que tendra, que explica el “el recorregut de la gent que estan als extrems, de la gent gran, i la gent jove, de com no es comuniquen ni entre ells ni en el seu grup”.

En la mateixa línia les T de Teatre, acompanyades pel dramaturg i director Pau Miró, presenten “Dones com jo”, una peça que forma part d’una trilogia de l’actor centrada en les dones de vora 50 anys. L’actriu Carme Pla ha explicat que es tracta d’una tragicomèdia amb tocs de thriller i petites “gamberradetes”, que tracta sobre l’actualitat social i personal. Pla, també ha confessat que al gener del 2015 s’iniciarà la traducció de la peça perquè començaran temporada a Madrid.

La temporada setembre-desembre 2014 és també està marcat pel retorn de la parella còmica formada per Faemino y Cansado que presenten el seu nou treball, “¡Como en casa ni hablar!”. Un espectacle que amb tres propòsits: que el públic rigui, com a mínim, 23 vegades; que surtin millors persones del que han entrat; i que trobin un sentit a la vida.

Enguany, el CAET també aposta per al teatre d’objecte, que acollirà el Teatre Alegria. D’una banda, els “Equilibristes”, la primera incursió de la companyia Farrés Brothers i Cia al teatre per adults. Un espectacle estrambòtic que compta amb el coixí de la música en directe del grup Amants de Lulú. I de l’altra, “La llamada del mar” de la Compagnie Philippe Genty que va inaugurar el Festival TNT 2012. Amb aquest nou espectacle, la companyia reflexiona sobre la fuga, i el passeig pel món, i estableix un paral·lelisme entre el mateix Philippe Genty – artista que va donar la volta al món per donar a conèixer les titelles – i el personatge mitològic d’Ulisses.

Finalment, la Sala Maria Plans, com ja és costum, allotjarà la programació més tenetera de la temporada. “El año del león (o cómo convertirse en una bestia escènica)”, el segon treball de la companyia resident del CAET, Colectivo Diosloscria, proposa un fals documental sobre una peça anterior de la companyia, que en realitat mai va veure la llum, a partir d’un fet autobiogràfic. Segon explica Olga Blanco, una de les integrants de la companyia, amb aquesta peça han fet créixer el llenguatge propi del Colectivo Diosloscria, un llenguatge basat en el contacte amb el públic, quotidià, i cada cop més centrat en la manipulació d’objectes no convencional.

La Sala Maria Plans també acollirà “Montaldo”, un viatge al més pur estil road-tale de la Fundación Collado-Van Hoestenbergue amb música de Ponny Bravo, que farà dubtar els espectadors sobre la veritat del que s’explica.

L’acte de presentació s’ha clausurat amb un balanç de la temporada passada a càrrec d’Amadeu Aguado, qui ha assegurat que segueix essent positiva com als darrers anys, tant pel què fa a ocupació (més del 90%) com a la qualitat. Aguado ha afirmat en relació a la recent estrena d’”Els eufòrics” que, a Terrassa, “no tan sols fem espectacles que ronden, sinó que també en fem rondar”. El regidor de cultura de la ciutat ha conclòs reclamant la responsabilitat dels governs d’ajudar a la societat, així com la reconsideració del percentatge de l’IVA cultural.

Finalment, s’ha presentat l’homenatge que el CAET, i la ciutat de Terrassa, han retut a la recentment desapareguda Maria Dolors Duocastella pel seu compromís amb la ciutat, la cultura, el teatre i el país: una placa commemorativa amb el seu nom a la butaca del Teatre Alegria  on sempre s’asseia acompanyada del seu marit, el pintor Floreal Soriguera, el seient número 10 de la fila número 1.

Switch to mobile version