Autor Economia
27 Juny 2014 a 16:00

Felip Puig a Esadecreacreapolis Sant Cugat

En un esmorzar organitzat per Àmbit B-30

Felip Puig a Esadecreacreapolis Sant Cugat

Felip Puig a Esadecreacreapolis Sant Cugat // Foto: Joan Murcia

Aquest matí, a quarts de 9, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ja donava la benvinguda a la població al conseller,  Felip Puig; al president de l’Àmbit B-30 i  alcalde de Mollet, Sr Josep Monràs; i als alcaldes, regidors, presidents de gremis, empresaris i professionals assistents.

A continuació, el Sr Monràs, en la seva intervenció, ha explicat que aquestes trobades, que avui s’iniciaven, tindran continuïtat en el temps però en diferents emplaçaments i que passades les vacances esperen tenir al Conseller Santi Vila.

Josep Monràs s’ha referit a la funció i previsions de l’Àmbit de la B30 assenyalat que el seu futur “està lligat al futur del país tenint en compte que l’Àmbit de la B30 és allà on es desenvolupa una part importantíssima de l’activitat econòmica de Catalunya. Volem ser única i exclusivament de manera important catalitzadors de tota aquesta energia que es produeix a l’entorn de l’Àmbit de la B30. No només som ajuntament, sinó que també hi ha el món de la recerca, el món de la innovació, el món empresarial i el món universitari, i tots tenim clar que l’objectiu és sumar per aconseguir enfortir aquest múscul econòmic que té Catalunya perquè sigui encara molt més potent de cara a projectes de futur“.

En la seva intervenció, el Sr Felip Puig, ha començat indicant que la zona que ocupa els 27 municipis associats a  l’Àmbit B-30 té possibilitats de convertir-se en el Silicon Valley de Catalunya, tot i que en aquesta zona hi ha una més gran diversificació ja que aglutina coneixement, logística, industria i serveis però, segons el Conseller, lluny de debilitar la zona, en millora el desenvolupament. No obstant, ha assegurat, que per aconseguir fons de finançament europeu és necessari una focalització i especialització de l’economia i, fent referència als projectes  que ja s’estan preparant dins el programa Risck3.cat, cal que l’empresa privada, universitats i sector vagin junts en projectes que moltes vegades superen l’àmbit municipal i que per això aquesta associació pot ser molt important,

Ha reconegut  que al seu voltant existeix una vocació industrial que s’ha d’aprofitar ja que s’identifica com a valor afegit tecnològic i ha fet saber també que després de la crisis hem de pensar que mai més tornarà a existir una economia sense esforç i que l’esforç haurà de ser constant,  ja que el mercat canvia a una velocitat extraordinària i constant i a més s’ha d’estar atent especialment quan es parla de temes d’internacionalització que, tot i que molt necessària, és extremadament difícil i complicada, i més quan, l’empresariat català es troba sense les estructures d’estat suficients, necessàries i imprescindibles per ajudar-lo en aquestes tasques. Ha recordat que el turisme també és una forma d’exportació i que per consolidar-lo i augmentar-lo  han de seguir amb les polítiques actuals d’ajudes.

Esadecreapolis

Foto: Joan Murcia

D’altra banda Puig ha comentat que, després d’uns anys on la principal inversió ha estat en recerca (fins el 90%) i només el 10% en innovació, ha arribat el moment d’anar-ho revertint  i augmentant. Ha explicat que el Govern aquest any té una partida de 7MEUR, que pel pressupost de l’any que ve es dobla fins els 15MEUR però que l’objectiu pel 2020 es de 150MEUR que haurien de veure’s acompanyats de 150 MEUR de finançament europeu (mitjançant els projectes acceptats del programa RISC3.cat) i l’iniciativa privada n’hauria d’aportar 150MEUR més ja que creu que ara ha d’arribar el moment que el coneixement i l’innovació siguin negoci.

Ha acabat la seva intervenció explicant que l’economia catalana ha de guanyar dimensió tant territorial com integrant transferències, compartint estratègies empresarials i  demanant l’enfortiment dels existents i propiciant el naixement de nous clústers, fent menció dels bons resultats de l’automoció o de l’agroalimentari. Ha comentat que és important acostumar-se a col·laborar des de la competència ja que “sumant esforços es multipliquen els resultats” i en la situació de crisi actual això és imprescindible.

En el torn de preguntes, ha explicat que el Govern té clar que es necessària una reindustrialització  ja que els països que millor han sortit de la crisi són aquells on l’indústria tenia un major pes en l’economia i assegurant que estan fent grans esforços per evitar tancaments d’empreses per acabar dient que tot fa pensar que s’està arribant  a una solució i que Panrico no es tancarà . En resposta a una altra pregunta, ha reconegut que com que la crisi no ha afectat igual a tots els sectors, per baixar la taxa d’atur existeix un problema de readaptació de treballadors ja que a sectors com l’industrial no poden entrar-hi treballadors amb poca qualificació.  Ha assegurat que amb sindicats i patronals estan estudiant una modificació de la FP per fer un ensenyament més adequat a les necessitats empresarials però que per això seria necessari gestionar la Seguretat Social i els seus recursos per canviar les polítiques passives i de prestacions per polítiques actives i d’integració.

A la roda de premsa posterior, Felip Puig ha assenyalat que “l’àmbit B30 ens dóna un exemple a tot el país. Des d’una diversificació industrial molt important i molt singular que tenim a Catalunya, el saber guanyar dimensió, pensar en gran, sumar esforços per multiplicar resultats… a nivell de territori B30 , a nivell sectorial amb els clústers o a nivell tecnològic amb un gran projecte de crear un únic gran centre tecnològic pel país són els reptes que tenim avui per garantir la qualitat de vida, la recuperació economia i la cohesió social en un món global molt competitiu i molt exigent“. També s’ha referit a la situació dels treballadors de Panrico a la planta de Santa Perpètua de Mogoda dient que s’estan mantenint diferents reunions entre Generalitat, sindicats, empreses i treballadors per trobar una sortida a la situació durant aquest mes de juliol.

 D’altra banda, Mercè Conesa ha fet referència a les paraules de Puig fent una valoració positiva i compartint les línies principals de discurs: “l’estratègia de país ha d’estar alineada amb l’estratègia dels ajuntaments, de les empreses, dels municipis i dels centres de coneixement. Per tant, apostar tots per un full de ruta comú. És la manera per ser més competitius, localitzarem les nostres fortaleses, podrem prioritzar la inversió allà on som forts, i per tant identificar aquells punts que estan situant Catalunya com una potència econòmica“.

 

Switch to mobile version