Autor Cultura
15 Juny 2014 a 13:00

Inaugurades les noves instal•lacions del Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubi

Ubicat al Vapor Universitari de Terrassa

image

L’acte ha començat  amb la rebuda per part  del director del CPNL, Ferran Lozano  de les autoritats, mestres, voluntaris i alumnes i que ha recordat els 25 anys transcorreguts des d’els seus inicis amb un passi de fotografies que mostraven, ràpidament, persones i actes efectuats.

El Sr Amadeu Aguado, com a president del CPNL ha volgut tenir un record per tots els regidors que van ostentar el càrrec amb anterioritat a ell i que van col·laborar al creixement del Centre i ha acabat el seu parlament donant les gracies per aquestes noves instal·lacions inaugurades avui i que representen un gran salt qualitatiu i també quantitatiu per la tasca que realitzen  i recordant que, com a president del Centre, es veia amb l’obligació de fer  publicitat dels nous cursos que començaran el proper mes d’Octubre en aquestes noves instal·lacions.image

A continuació la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa s’ha mostrat contenta pel goig que fa aquest nou centre inagurat avui ha agraït la feina feta i ha donat els números, molt importants referents al nº de persones que parlaven en català el 1975 (53%) en front del 85% que el parlen avui i del 74% que l’entenia al 1975 enfront del més del 95% que l’entenen avui. Ha recordat que aixó ha passat en primer lloc per la voluntat de la gent i pel model escolar d’exit però que els nouvinguts adults no han tingut aquesta possibilitat i d’aquí l’èxit d’aquest centres a tot Catalunya que han aconseguit integrar a tota aquesta gent en una única societat lingüística independentment de la llengua que parlin a casa o amb els amics. Ha donat a conèixer que en aquest curs que ara s’acaba ha portat a terme 125 cursos als que han assistit més de 2.500 alumnes dels que més de 1.500 han nascut  fora de Catalunya. També s’ha felicitat dels 13 grups de lectura i de les 100 activitats que han dut a terme entrellaçant llengua i cultura amb més de 2.000 participants i dels voluntaris que han aconseguit formar 390 parelles amb 270 aprenents. Ha deixat clar que la llengua es motiu d’unitat de la societat catalana.

L’alcalde de Terrassa Jordi Ballart ha comentat“Per a l’ajuntament de Terrassa, el compromís amb la normalització lingüística ha estat una constant molt clara i molt ferma” i ha destacat el paper del CPNL durant aquests anys en la protecció, promoció i normalització de la llengua: “S’han assolit raonablement molts dels objectius que es podien haver fixat fa 25 o 30 anys, en els primers temps d’aquesta llarga etapa d’autogovern de Catalunya. Això ha estat mèrit de molta gent, de moltes institucions, entitats i empreses, però un lloc important en aquesta història d’èxit cal reservar-lo per als Centres de Normalització Lingüística i per a la gent que hi ha aportat entusiasme, coneixements i vocació”

L’acte ha acabat amb la conferència-recital “Joan Vinyoli i el seu domini màgic”, a càrrec d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa

Switch to mobile version