Autor Economia
29 Juny 2014 a 10:00

La Cecot tem que la reforma fiscal obligui a realitzar més ajustos

Per tal de complir amb la Unió Europea

logo cecot

Des de la patronal catalana Cecot, i a l’espera de poder estudiar i analitzar de Llei de la Reforma Fiscal, es tem que la proposta aprovada pel govern acabi creant un conflicte entre Espanya i la Unió Europea. La proposta del Govern de rebaixar de forma generalitzada els impostos per fomentar el consum i el creixement, contrasta amb la petició que la UE ha fet a Espanya perquè concreti els ajustos que té previst adoptar per complir els objectius de reducció de dèficit el 2015 (4,2%) i el 2016 (2,8%).

L’Ecofin ha demanat a Espanya noves mesures per acabar amb la divisió al mercat laboral, per tal d’accelerar la creació de treball. Entre les diferents mesures destaca la reducció del nombre de contractes i l’aproximació dels seus costos d’acomiadament, la rebaixa de les cotitzacions socials i la compensació de la pèrdua d’ingressos amb pujades de l’IVA i d’impostos mediambientals.

La Cecot doncs, creu que la reforma fiscal aprovada pel Govern pot acabar obligant a realitzar més reformes pel costat de la despesa per complir amb els compromisos exigits per la Comissió Europea, i acabar demandant nous sacrificis i ajustos que podria suposar un frau a la recuperació perjudicant la majoria, sobretot per les pimes, microempreses i autònoms. La reforma fiscal farà baixar la recaptació al 2015 i al 2016, la qual cosa obligarà, per complir els objectius de dèficit públic, a prendre decisions com congelar la despesa pública fins a no aplicar la reforma en els termes anunciats o a apujar altres impostos, probablement l’IVA, la segona meitat de l’any que ve.

Però tot això és una primera suposició perquè l’anunci realitzat avui pel ministre d’Hisenda no permet saber si hi ha una autèntica reforma amb contingut o no. La veritat és que no entenem l’anunci per etapes i no podem evitar entreveure cert maquillatge polític. O és que el contingut ho escriuran durant el cap de setmana?” es pregunta Enric Rius, assessor fiscal de la Cecot.

L’economia no declarada no només afecta directament a la competitivitat de les empreses i autònoms que tenen la seva activitat declarada, sinó que és un problema que repercuteix directao indirectament a tots els ciutadans”, afirma Antoni Abad, president de la patronal Cecot. Segons l’estudi presentat al febrer per tècnics d’Hisenda, i dirigit per Jordi Sardà, professor de la URV, l’economia submergida representa ja el 24,6% del PIB a Espanya. Sardà estima un avançament de 6,8 punts de l’economia submergida entre els anys 2008 i 2012. “Esperarem a disposar del text de la Reforma Fiscal que presenta el Govern per poder fer una anàlisi més tècnica i comparatiu, però tenim una primera impressió d’estar davant una de les proves de maquillatge a les quals ens té acostumat el Govern gairebé cada divendres després de generar expectatives els dies previs. El nostre sistema fiscal requereix una reforma estructural real, en profunditat, que simplifiqui i faciliti la relació amb els contribuents, que sigui equitatiu i proporcional. Creiem que aquesta reforma, com la famosa Llei de l’emprenedor en el seu moment, està més pensada en clau política que en clau econòmica i empresarial”.

La Comissió Europea com el FMI i el Banc Central Europeu exigeixen major consolidació fiscal, mentre que el Govern, amb aquesta reforma, renúncia a aconseguir-la per la via d’augmentar els ingressos. “El que les empreses necessiten és consum, i accés a finançament en bones condicions. I afegim com a mesura important, el fet que el Govern hauria d’incidir a incrementar els ingressos pel costat de la lluita contra l’economia submergida”, afirma Abad.

Switch to mobile version