Autor Ensenyament
29 Juny 2014 a 13:30

La UPC prepara vols parabòlics per estudiar el cos humà en absència de gravetat

Seran el proper 28 de juny

Imatge del web de UPC

Imatge del web de UPC

La UPC i Aeroclub Barcelona-Sabadell organitzen com és tradició una campanya de vols parabòlics amb els quals s’estudiarà el comportament del cos humà en absència de gravetat, a través d’experiments desenvolupats per estudiants de la UPC i de la Universitat Rovira i Virgili. Els experiments es faran el proper dissabte, 28 de juny.

Així mateix, per portat a terme els experiments s’utilitzarà un avió acrobàtic CAP10B, cedit per l’Aeroclub de Sabadell, que permet aconseguir, mitjançant una maniobra parabòlica, fins a vuit segons de gravetat zero. Els vols parabòlics són utilitzats des de fa molts anys, per part de les agències espacials com l’ESA o la NASA, per experimentar en gravetat zero. La campanya de vols acrobàtics està organitzada per la UPC i l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, sota la coordinació d’Antoni Pérez-Poch, professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UPC.

Per una part, el primer experiment, de la Universitat Rovira i Virgili, s’anomena BILOG-1 i està dirigit pels professors Xavier Ruiz i Fina Gavaldà del grup de recerca SPABE. El seu objectiu és analitzar la resposta combinada cervell-cor sota condicions de hipergravetat i gravetat reduïda durant curts períodes de temps. A més, es comprovarà si davant d’un estímul de tipus sonor es mitiguen les possibles alteracions observades. Per l’altra, el segon experiment s’anomena NELME, està desenvolupat per estudiantat de la UPC i dirigit pel professor Antoni Pérez-Poch. La recerca pretén validar un model computacional de fisiologia cardiovascular sota gravetat reduïda. Durant el vol es faran mesures fisiològiques humanes per correlacionar els resultats experimentals amb el model, i intentar predir quins són els efectes a llarg termini en el cos humà de l’exposició a l’absència de gravetat.

Per una part, el primer experiment, de la Universitat Rovira i Virgili, s’anomena BILOG-1 i està dirigit pels professors Xavier Ruiz i Fina Gavaldà del grup de recerca SPABE. El seu objectiu és analitzar la resposta combinada cervell-cor sota condicions de hipergravetat i gravetat reduïda durant curts períodes de temps. A més, es comprovarà si davant d’un estímul de tipus sonor es mitiguen les possibles alteracions observades. Per l’altra, el segon experiment s’anomena NELME, està desenvolupat per estudiantat de la UPC i dirigit pel professor Antoni Pérez-Poch. La recerca pretén validar un model computacional de fisiologia cardiovascular sota gravetat reduïda. Durant el vol es faran mesures fisiològiques humanes per correlacionar els resultats experimentals amb el model, i intentar predir quins són els efectes a llarg termini en el cos humà de l’exposició a l’absència de gravetat.

Switch to mobile version