Autor Entitats
28 Juny 2014 a 13:00

Mónica de Oriol reivindica el compromís ciutadà per liderar el canvi que Espanya necessita

La presidenta del Cercle d’Empresaris i de Seguriber-Umano va reivindicar la necessitat dels ciutadans per tirar endavant el país

La presidenta del Cercle d’Empresaris i de Seguriber-Umano, Mónica de Oriol, a l’Auditori de Banc Sabadell, amb el president del banc, Josep Oliu, i el director d’ESADE Alumni, Xavier Sanchez

La presidenta del Cercle d’Empresaris i de Seguriber-Umano, Mónica de Oriol, a l’Auditori de Banc Sabadell, amb el president del banc, Josep Oliu, i el director d’ESADE Alumni, Xavier Sanchez // Imatge cedida per Banc Sabadell

Mónica de Oriol, presidenta del Cercle d’Empresaris i de Seguriber-Umano va demanar el passat 25 de juliol, al Fòrum Dona i Lideratge organitzat per pel Banc Sabadell juntament amb ESADE Alumni, la implicació i compromís de la ciutadania per liderar els canvis que el país necessita. De Oriol va explicar que “la societat s’ha de convertir en un element dinamitzador” i va afegir que “la societat espanyola és una societat de silencis, d’obediència i amb una por reverencial a la casta, a l’autoritat”.

Des del Cercle d’Empresaris s’han preparat dos documents: el Baròmetre dels Cercles i l’Informa de la Mitjana Empresa Espanyola; els quals tenen l’objectiu de contribuir en els canvis del país. “S’ha de despertar i proposar solucions. Cadascú ha de buscar el vehicle amb el qual se senti identificat i començar a actuar. Des del Cercle d’Empresaris hem decidit fer la nostra aportació, proposar una sèrie de solucions i analitzar la situació de les empreses espanyoles i la manera com ens perceben a l’estranger, així com també al nostre país”.

El document del Baròmetre dels Cercles vol proporcionar informació clara  sobre les fortaleses de l’economia espanyola i buscar-hi solucions. Segons va explicar de Oriol “L’estudi ha conclòs que estem bé en qualitat d’infraestructures, però hi ha una deficiència en matèria d’idiomes i d’educació reglada”. “Som un país amb molt de turisme, però amb poc domini d’idiomes, sobretot de l’anglès. El problema sorgeix quan les multinacionals amb seu a Espanya necessiten treballadors amb un mínim nivell”. També va comentar la disparitat que hi ha entre comunitats. “Per exemple, a Madrid, prop del 80% de les escoles públiques i concertades ja són bilingües. S’ha implementat aquest sistema perquè hi ha hagut uns líders que s’han enfrontat a l’status quo.”

Vers l’educació va fer referència que “l’FP ha desaparegut i, ara, les empreses i multinacionals contracten per a llocs tècnics persones que tenen un altre tipus de formació. Hi ha molts professionals sobrequalificats i poca formació professional. La nostra proposta és apostar per aquesta formació i anar rebent formació contínua tota la vida”.

De Oriol també va parlar sobre la situació laboral i va dir: “Hi ha molta mà d’obra qualificada, però és barata. S’han de millorar les polítiques de treball. Els subsidis no estan vinculats, com ja passa en altres països, a la cerca activa de feina o al reciclatge de la professió. A més a més, a Espanya encara hi ha 43 tipus de contractes laborals i 200 categories professionals, cosa que s’hauria de corregir per facilitar la reinserció de les persones a la recerca de feina”. D’altre banda va remarcar la dificultat que les empreses tenen per emprendre i innovar.  “Hi ha moltes barreres regulatòries que impedeixen el dinamisme empresarial. Cada dia sorgeixen noves normatives que dificulten el dia a dia de les empreses”.

Sobre l’estudi de la Mitjana Empresa Espanyola la presidenta ha assegurat que “les petites i mitjanes empreses són el bressol de la innovació; quan en un país les pimes no tenen el protagonisme que mereixen, com és el cas d’Espanya, ni es genera treball ni hi ha innovació”. Segons l’informa de l’Estat el 93% són empreses micro; un 5,4% petites, i un 0,7% mitjanes. Les principals través, que segons De Oriol compliquen el creixement són fiscals “no tenen deduccions i, si en tenen, no saben com aplicar-les. Les pimes han estat pagant més impostos que les grans empreses”. Sumades també estan “les regulacions que fan poc atractiu el creixement empresarial” i els problemes dins l’àmbit burocràtic. De Oriol va sentenciar “S’ha d’atacar aquests tres punts amb valentia i compromís. És clau que la societat exerceixi sobre els poders públics la pressió necessària per poder-ho aconseguir”.

Josep Oliu, president de Banc Sabadell, va remarcar la tasca que De Oriol realitza per “promoure l’esperit emprenedor i l’empresa privada, dos factors que generen valor i riquesa al país”. El president va ressaltar tres aspectes que durant la sessió es va ressaltar: el proteccionisme, la regulació excessiva i el malbaratament de la despesa. Xavier Sanchez, director d’ESADE Alumni va recordar que De Oriol és una persona “amb una trajectòria de marcar-se reptes, evolucionar i créixer”.

Switch to mobile version