Autor Economia
4 Juny 2014 a 13:00

Reempresa vol donar continuïtat a vint-i-set empreses catalanes

Cercarà reemprenedors durant el Saló BizBarcelona
Biz Barcelona 2013

Biz Barcelona 2013 // Imatge cedida per Biz Barcelona

La Reempresa torna amb força al Saló BizBarcelona que se celebra entre avui i demà al recinte de Montjuïc de Barcelona, amb informació, assessorament i una activitat de networking per donar continuïtat a 27 negocis en funcionament de diferents sectors, que busquen reemprenedors. Un seguit de negocis seran presents al “Matchings Reempresa”, un espai on diferents reemprenedors s’entrevistaran amb els propietaris de negocis i empreses que estan prop de la jubilació i cerquen persones per traspassar-los l’activitat. Aquest espai del Centre de Reempresa de Catalunya comptarà amb el suport dels quaranta un punts d’atenció Reempresa que els principals ajuntaments i consells comarcals de les províncies de Barcelona i Girona han anat obrint aquest anys, als quals es sumaran durant aquest any els de Tarragona.

En relació amb el segon programa d’activitats organitzat per Reempresa en el marc del saló, destaca la conferència sobre  “Comprar, vendre, invertir, negociar… Quant val una empresa? De què depèn el valor? I el preu?” que impartirà Xavier Puig, Doctor en ADE i professor a la Universitat Pompeu Fabra, durant la jornada d’avui, en l’espai de Conferències Reempresa a la Sala 8 del Palau 5. En aquesta mateixa Sala 8, Reempresa ha programat quatre conferències més entre les que citem: l’Impacte i factors claus de la Reempresa a càrrec d’Eduardo Oltra i Tomàs Obregón, reemprenedors d’èxit; i Negociació en contextos difícils, de la mà de Mònica Mendoza, psicòloga experta en vedes i assessora de vendes de la Cecot. A més, Mendoza, autora de Lo que NO te cuentan los libros de ventas, signarà exemplars del seu llibre a l’estand que Fnac ha organitzat per a tal efecte.

Reempresa és una iniciativa pionera a l’Estat Espanyol. Es va posar en marxa el juny del 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp’Ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està finançat per la Generalitat de Catalunya i el fons FEDER europeu. L’any 2012, un conveni amb la Diputació de Barcelona, un altre amb la Diputació de Girona el 2013 i un últim aquest 2014 amb la Diputació de Tarragona, fan possible que Reempresa arribi a diferents ajuntaments mitjançant les àrees de promoció econòmica i els tècnics i experts que hi treballen en elles. Enguany, Reempresa cerca les complicitats d’organitzacions empresarials i col·legis professionals de tot Catalunya per poder arribar a estructurar i consolidar un mercat de la compra-venda de negocis petits. Reempresa és, doncs, un instrument que pretén incidir directament en la reactivació de l’economia, en la generació de riquesa i el manteniment de l’ocupació. “S’han dedicat molts esforços, especialment en els darrers anys, en fomentar i facilitat la creació d’empreses però hem oblidat que, tant important com la creació, si no més, és afavorir la continuïtat”, afirmava Antoni Abad, president de la Cecot, en l’acte de presentació del projecte.

La metodologia de treball de la Reempresa es basa en l’atenció presencial i part de gestió on-line. En aquest sentit, l’apertura de les delegacions a les províncies catalanes, i els punts d’atenció Reempresa, faciliten l’accés i agilitzen el procés de reemprendre a qualsevol persona que visqui a Catalunya i a qualsevol empresa implantada al nostre país.

#Salvem1000empreses

El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit tancar des de finals de l’any 2011 un total de 250 casos de reempreses, que han suposat una inversió total de prop més de 11.900.000€ i que es distribueixen, per sectors, de la manera següent: 33% de reempreses d’èxit en el sector comerç; 11% a reempreses d’indústria; 31% pertany al sector serveis; i un 25% al sector de l’hostaleria. La distribució territorial d’aquestes reempreses amb èxit és un 76% de la província de Barcelona, un 10% de Lleida, un 8% de Girona i un últim 6% de Tarragona.

Tota economia dinàmica i innovadora provoca una mortaldat corrent i habitual d’empreses per gestió deficient, pèrdua de mercats, discrepància societàries, etc. moltes empreses fracassen en la seva trajectòria, no per falta de viabilitat econòmica, sinó perquè no en pensa en la seva transmissió com una alternativa de continuïtat. Així ho demostra el 24% dels casos d’empreses cedents que s’han adreçat al Centre de Reempresa de Catalunya, que ho han fet per jubilació del cedent. En el 31% dels casos el motiu és el canvi de negoci del cedent i en el 11% el canvi de domicili.

La Reempresa

La Reempresa és un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprenedor – pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta forma el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la.

El mecanisme possibilita la compra dels actius i passius d’una empresa existent al seu anterior propietari o propietaris – cedents – mantenint l’activitat, els llocs de treball i el ritme de funcionament habitual sense entrebancs per l’entorn empresarial proper. El reemprenedor aporta a l’empresa una línia d’actuació i els mitjans necessaris per la millora i reorientació del negoci, que parteix d’una situació millor objectivament que la de la possible creació de nou.

Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat. Evita també la desaparició de llocs de treball i la disminució del creixement econòmic, factors que, avui encara més, convé protegir i fomentar.

BizBarcelona

Celebrat al recinte firal de Montjuïc el 4 i el 5 de junt, BizBarcelona aglutina infinitat de propostes que contribueixen a accelerar el creixement empresarial i la creació de nous negocis. Amb 160 conferències i tallers, el saló de Fira de Barcelona per a pimes, autònoms i emprenedors dedicarà especial atenció a conèixer vies alternatives d’accés al finançament.

Switch to mobile version