Autor Societat
27 Juny 2014 a 15:30

Tres Síndics volen que la UAB estudiï l’aplicació del principi de veracitat dels agents de l’autoritat

Han firmat un conveni

Imatge cedida per Síndic municipal de Greuges de Sabadell

Imatge cedida per Síndic municipal de Greuges de Sabadell

La Síndica local de Terrassa, Isabel Marquès amb el Síndic municipal de Greuges de Sabadell, Josep Escartín  i el Síndic de Sant Cugat, Jaume Clavell,  ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, per coordinar l’actuació en l’assessorament i intercanvi d’informació sobre l’aplicació del principi de veracitat dels agents de l’autoritat i el deure d’aportar proves sempre que sigui possible.

Així mateix, es pretén que la UAB estudiï la situació d’abús en la presumpció de veracitat dels agents que han denunciat els tres Síndics locals en reiterades ocasions. La signatura ha comptat amb la presència de la Degana de Dret de la UAB, Esther Zapater. Josep Escartín considera que “la previsió legal de la presumpció de veracitat dels agents és mal utilitzada pels Ajuntaments, ja que se’n fa un ús desproporcionat”. Això ha estat denunciat pel Síndic de Sabadell en l’Informe anual de 2013 presentat durant el mes d’abril al Ple de l’Ajuntament de Sabadell i en l’Informe Extraordinari, presentat a la Junta de Portaveus durant el darrer trimestre de 2013.

Escartín també ha senyalat que “creiem que els Ajuntaments no ens escolten, no tenen en compte les nostres recomanacions. I, davant el que considerem un abús en la utilització de la presumpció de veracitat per part dels agents de l’autoritat, la víctima és la ciutadania”. En aquest sentit, el Síndic de Sabadell ha afirmat que, “en molts casos, la pràctica de l’abús està en contra de la presumpció d’innocència de les persones”. La figura jurídica de la presumpció de veracitat està regulada en la llei 30/1992, de l’any 1992. A més, s’ha afegit que “cal prendre en consideració les al·legacions exposades pels ciutadans i no donar respostes estàndards o fonamentades únicament en la presumpció de veracitat dels agents”.

Switch to mobile version