Autor Opinió
27 Juny 2014 a 13:30

Xarxes socials: un nou cotxe per aprendre a conduir

Reflexions i claus per afrontar l’era 2.0

Imatge del Flickr CC Llicència d'atribució, per birgerking

Imatge del Flickr CC Llicència d’atribució, per birgerking

El món actual evoluciona a passos de gegant. Tots som com a nens al volant en aquesta nova era tecnològica, que cada dia obre noves finestres, nous mons per descobrir. Les relacions personals, el món laboral, la vida social, l’estil de vida… tot això no és aliè a aquests canvis; i cadascun d’aquests aspectes de la nostra vida està sofrint una forta alteració a partir dels canvis i la revolució digital.

Per això, més que mai és important prendre consciència i assumir la responsabilitat. Agafar fort el volant, comprendre les normes de circulació, familiaritzar-nos amb les vies… necessitem aprendre a conduir en aquest nou entorn, i si prenem aquesta ferma decisió d’aprendre, combinant la prudència de qui sap que no sap i la valentia de qui no es conforma amb no saber, evitarem cometre dos possibles greus errors:

  1. Quedar-nos endarrerits, a l’estacada, amb por als canvis, al progrés, al no-control…tancats a casa sense la llibertat que suposa conduir, viatjar, moure’s, explorar…
  2. Llançar-nos inconscient sense criteri a un món complex i gegant on ens perdrem, o tindrem un accident, com qui no sap conduir i es llança de forma temerària!

Aristòtil en la seva “Ètica a Nicómaco” parlava del punt mitjà entre el temerari i el temorós, entre l’imprudent i el poregós. Es tracta de trobar aquest equilibri, aprenent a gestionar el món online en general: el temps que dediquem a les xarxes socials en detriment del contacte físic amb les persones o la qualitat del nostre treball; la informació que volem publicar i la que decidim mantenir en la privadesa; la forma en què ens relacionem amb el mercat si utilitzem les xarxes com a mitjà de difusió d’un negoci; la forma en què tractem la propietat intel·lectual pròpia i aliena… són molts els temes que necessitem analitzar, comprendre, conèixer i prendre una decisió sobre cadascú. No fer-ho és tan irresponsable com conduir sense carnet.

  1. Quin és el repte? Que el permís de conduir està institucionalitzat, però en Internet no hi ha regles escrites. Internet és un sistema típicament liberal (o atípicament) i com a tal, requereix d’una forta responsabilitat individual i social per al seu ús adequat.
  2. Quin és l’avantatge? Encara que no sapiguem conduir aquest nou “cotxe supersònic”, sí que hem jugat als “micromachines” (aquells cotxes petits de joguina) i per tant, podem tractar d’aplicar algunes de les pautes, però tenint en compte i recordant sempre que estem en una altra escala, en altres dimensions… i en un altre entorn!

No hi ha regles. L’única regla és precisament aquest equilibri entre la temeritat i la por; ser nosaltres mateixos i al mateix temps escoltar als altres, escoltar al mercat, escoltar al món… donar i demanar feedback… i aplicar els mateixos valors que un practica en la seva vida en general: honestedat, prudència, confiança, generositat…

Tot comença amb prendre consciència i assumir realment la responsabilitat de la pròpia gestió d’aquest món en constant canvi i creixement en que vivim.

Beatriz Ariza Rossy.

Filòsofa, coach i escriptora

www.filocoaching.com

Switch to mobile version