Autor Economia
5 Juliol 2014 a 16:00

Artur Mas als empresaris: “Tenim un futur Industrial”

Davant de gairebé 3.000 assistents a l’Auditori Fòrum de Barcelona

 

Artur Mas

Artur Mas // Foto: Joan Murcia

En l’acte celebrat ahir a l’Auditori del Fórum de Barcelona, ple de gom a gom, primer Felip Puig i Artur Mas després han demanat als presents, col·laboració per aconseguir la reindustrialització de Catalunya.

A l’acte, també hi eren presents, el conseller d’economia i innovació Sr Andreu Mas Culell, presidents de Cambres de comerç, presidents de Pimec, Foment, el Sr David Gallofrè de Cecot, la Sra Montserrat Capdevila diputada al Parlament de Catalunya i representant  del PSC a la comissió de promoció econòmica, representant d’UGT; CCOO,USOC i, especialment representants d’empreses grans, mitjanes, petites, emprenedors, etc.

Ha iniciat l’acte el conseller Sr Puig destacant que la indústria es el motor actiu per sortir de la crisi, que Catalunya té una llarga tradició, de gairebé 2 segles, i una vocació industrial  que sempre ha estat un factor de cohesió social i territorial i que el progrés econòmic de molts territoris a Catalunya ha estat graciés a la indústria que s’hi ha instal·lat (per  exemple colònies tèxtils a les vores del rius). D’altra banda va dir que creu que s’ha de tornar al camí que no s’hagués hagut de deixar mai i que en els últims anys no s’ha tingut en compte ja que tothom ha buscat “el benefici ràpid i amb el mínim esforç, subordinant l’economia productiva a l’economia financera”  . Va finalitzar dient que ara hem de fer una economia competitiva, sostenible i integradora.

A nivell d’Europa hi ha un objectiu per l’horitzó del 2020. Segons va dir aquest objectiu és que la indústria sigui el 20% del PIB i que a Catalunya, ara al 2014 ja s’ha aconseguit però que s’ha de procurar arribar al 25% ja que les economies més estables de l’UE són les més industrialitzades.

A continuació, un vídeo explicà els ser àmbits industrials i les polítiques públiques (que desenvoluparem en posteriors articles) i que són:

–          Indústria agroalimentària

–          Indústries de la Química, Energia i Recursos

–           Sistemes industrials

–          Indústria del Disseny

–          Indústries de la Mobilitat Sostenible

–          Indústries de la Salut i Ciències de la Vida

–          Indústries Culturals i basades en l’Experiència

Tot i els punts forts de la nostra economia, també té punts febles que volen que siguin oportunitats per millorar en la industrialització i així, i per tal de tenir empreses de volum més gran, no farà falta ni compres ni fusions sinó que es seguirà treballant per promocionar Clústers  ja que no hem de competir només per preu. Es promocionarà la innovació per tal que els productes competeixin pel valor afegit. Tot i que ja hi han més de 14.000 empreses que exporten de forma regular i més de 50.000 que ho fan de forma esporàdica, es procurarà donar suport especialment  a través de les 35 oficines repartides arreu del món perquè aquest nº creixi. Tan mateix, es promocionarà la reactivació industrial intentant identificar les empreses en risc per tal de garantir la seva recuperació i continuïtat i el suport a la implantació de noves indústries així com també, mitjançant la xarxa Catalunya Empren i les Unitats de Valoració Tecnológica, es buscarà el creixement empresarial i de l’emprenedoria ja que la garantia d’un creixement econòmic sostenible passa pel creixement de les ja existents i de la creació de noves.

I per acabar, el President de la Generalitat, s’ha adreça’t als assistents  amb una pregunta. “Per què ara?“. Doncs segons ha comentat, perquè ara el context econòmic  millora i s’ha d’aprofitar i qualsevol recuperació ha de passar pel sector industrial i això, creu, s’ha de fer des del sector privat però amb l’ajut del públic , colze a colze i treballant junts per la industrialització mitjançant els sectors aquí presents del conjunt de la societat catalana.

Desprès d’explicar que la tradició industrial a Catalunya ve de 2 segles enrere i que, de sempre ha estat el territori del sud d’Europa més industrialitzat, es considera que en aquest moments de la reactivació econòmica del País ha de tenir una base industrial. A continuació, va fer públiques dades que conviden a l’optimisme:

–          5 trimestres consecutius en creixement l’índex de producció industrial

–          Record absolut  d’exportacions (superant fins i tots els anys de bonança econòmica)

–          Receptor del 40% de tota l’ inversió estrangera a Catalunya i de més del 50% de tota la inversió industrial a Espanya

–          12 mesos consecutius de baixada de l’atur amb un increment del nº d’afiliats a la Seguretat Social arribant , en el sector industrial, a un increment de l’ocupació del 18,1% en el sector industrial.

Tot i tenir 2 topalls molt importants ja que no es tenen competències per legislar (ni en fiscalitat ni en el món laboral) ni recursos econòmics ja que no es poden disposar dels mateixos que anys anteriors sinó amb menys ja que han de destinar-los a cohesió social, tot així, estan passant fets importants , que no tenen marxa enrere i que milloraran la competitivitat de l’economia catalana:

–          Corredor ferroviari connectat amb els 2 grans ports que connectaran més i més ràpidament les industries catalanes amb Europa.

–          Increments de fons estructurals per la competitivitat industrial com per exemple els RIS3.cat

Acabà l’acte, agraint la presència a tots els assistent i encoratjant-los a explicar als propers què i com esta fent Catalunya per sortir de la crisi aprofitant aquesta millora de la situació econòmica.

Switch to mobile version