Autor Societat
31 Juliol 2014 a 15:15

Es presenta el dispositu especial de trànsit per al mes d’agost

L’objectiu principal és aturar la sinistralitat

Josep Isern i Miquel Esquius presenten el dispositiu de trànsit // Foto: Joan Murcia

Josep Isern i Miquel Esquius presenten el dispositiu de trànsit // Foto: Joan Murcia

Aquest matí, el director del Servei Català de TrànsitJoan Josep Isern, i el cap de  la Comissaria general de Mobilitat de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, han presentat a la seu del Departament d’Interior el dispositiu especial de trànsit que s’activa per als desplaçaments del mes d’agost, i que té l’objectiu de prevenir la sinistralitat a la xarxa viària catalana, així com garantir una mobilitat segura.

Ateses les característiques concretes que té la mobilitat en aquest mes d’agost, cal aplicar “una gestió de trànsit especial i diferent“, tal com ha explicat Isern. A més, tenint en compte el precedent de 2013, l’any 2014 té unes variables específiques preocupants pel què fa a sinistralitat: “Notem una baixada de la guàrdia en els sistemes de seguretat passiva, sobretot en els trajectes curts i també un increment de les alcoholèmies positives”, ha explicat.

Isern ha detallat el conjunt de mesures que es posaran en marxa a partir de demà, i que se centraran sobretot en les vies que registren més ocupació durant l’agost, les què van concentrar més accidentalitat l’agost de l’any passat. Ha destacat que “quasi 11.000 agents de Mossos d’Esquadra treballaran durant l’agost per garantir la seguretat  a les carreteres de Catalunya”, la utilització de radars preventius de velocitat, que segons ells, “tenen un objectiu pacificador i advertiran els usuaris que estan sobrepassant els límits de velocitat però no se’ls sancionarà“, i també el reforçament de missatges específics a través dels panells de missatgeria secundària (134 en vies principals i 13 en secundàries), que es podran llegir també en anglès.

Isern ha destacat la preocupació del Servei Català de Trànsit envers els motoristes, el col·lectiu més vulnerable que circula per les carreteres, i ha assegurat que “treballarem també per reduir la sinistralitat dels motoristes, continuarem amb la tasca del Grup de Treball de motos i amb el repartiment dels reflectors pels cascs“, insistint que en el pla educatiu que “durant la tardor ampliarem l’oferta adreçada a motoristes a canvi de crèdits a una desena d’universitats catalanes“.

Respecte les xifres de sinistralitat, ha destacat les 80 víctimes mortals fins el 30 de juliol, ressaltant que, d’aquests, “10 són estrangers que no tenen residència a Catalunya, persones que estan de pas a les nostres carreteres“, i és per això que han considerat important desplegar un dispositiu especial, el Pas de l’Estret, per aquelles persones que es desplacen des de països d’Europa cap als seus llocs d’origen al Nord d’Àfrica. Aquest dispositiu de mobilitat “suposa també un element de prevenció, i vetllarà pels conductors que es desplacin o vinguin del Nord d’Àfrica des del 31 de juliol al 2 de setembre”.

Per part seva, el comissari, cap de la Comissaria general de Mobilitat de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, ha destacat que “s’ha fet una sobreplanificació dels controls sobre les especificitats que té el mes d’agost“, fent èmfasi en què s’han tingut en compte les vies que l’agost de l’any passat van registrar més accidentalitat. Els controls també han estat establerts segons els principals factors que van intervenir en la sinistralitat l’any passat.

A continuació, detalls de totes les mesures del dispositiu especial per als desplaçaments del mes d’agost, per les seves característiques generals. Es calcula que surtin de l’Àrea Metropolitana de Barcelona 500.000 vehicles i que n’entraran 1 milió per la frontera.

Característiques generals de la mobilitat del mes d’agost

La mobilitat a Catalunya durant el mes d’agost es caracteritza principalment per desplaçaments cap a les destinacions de vacances, trajectes curts en aquests llocs i per trànsit de pas d’usuaris estrangers, raó per la qual es desplega el dispositiu Pas de l’Estret. Donats els trets de la mobilitat d’agost, l’SCT demana a tots els usuaris que, durant tot el mes, no abaixin la guàrdia en la circulació, es tracti de trajectes llargs d’anada i tornada de les vacances, en les vies principals, o curts, en les vies secundàries, un cop instal·lats en l’indret on es fan les vacances. En tots els trajectes, s’ha de mantenir l’atenció durant la conducció, evitar distraccions i desatencions al volant o manillar, circular a la velocitat adequada i no conduir sota els efectes de les drogues, l’alcohol o determinats fàrmacs. També s’ha d’evitar realitzar avançaments si no hi ha les condicions òptimes.

Des de l’SCT es fa una crida a la responsabilitat dels conductors i conductores, ja que en els darrers anys ha estat determinant per aconseguir reduir la sinistralitat viària a Catalunya.

En general, al mes d’agost es produeix un patró de mobilitat que és similar cada any. Per l’AP-7, al llarg de tot el recorregut, hi ha una gran afluència de vehicles en els dos sentits de la marxa, al qual cal afegir el tràfic procedent de la resta d’Europa, tinguin Catalunya com a destí o la utilitzin com a via de pas per anar a algun indret de l’Estat espanyol. A banda de l’AP-7, la major part del trànsit es concentrarà en les vies d’accés a la costa, ja que són les que tenen més pes; per exemple, a la C-32 Nord a Arenys de Mar – Llavaneres – Vilassar, C-32 Sud a Sitges i Castelldefels, N-340 entre el Vendrell i Tarragona i a les vies d’accés a la Costa Brava (C-31, C-35, C-65). També cal tenir present que augmentarà la mobilitat local a les localitats costaneres, per la qual cosa s’ha de conduir amb prudència també en els trajectes curts.

Els caps de setmana de l’1 i el 15 d’agost es preveuen amb més intensitat de circulació, donat que coincideixen amb el canvi de mes i amb la festivitat de la Mare de Déu de l’Assumpció. Per aquesta festivitat del 15 d’agost es preveu un nombre elevat de desplaçaments per vies secundàries i locals que uneixen municipis, i cal mantenir, doncs, la màxima atenció al volant i el manillar, i també vigilar en els trajectes curts i les vies conegudes per als usuaris, ja que poden ser els més perillosos. Especialment, de cara a les sortides nocturnes durant aquestes festes, cal destacar que el consum d’alcohol o substàncies estupefaents no són compatibles amb la conducció, i recordar la importància de la figura del conductor alternatiu.

El dispositiu de trànsit Pas de l’Estret estarà en vigor fins el 15 de setembre, amb l’objectiu de garantir la seguretat viària dels viatgers que es desplacen cap al Nord de l’Àfrica.

Operatiu a peu de carretera

En el marc del dispositiu especial desplegat pel Servei Català de Trànsit aquest mes d’agost, i amb l’objectiu de seguir sensibilitzant els conductors de la importància de respectar els límits de velocitat, s’engegarà una campanya informativa a partir de l’1 d’agost, a través de controls preventius de la velocitat als panells de missatgeria variable de diverses carreteres catalanes. Els anomenats “radars preventius” s’activaran amb el fi d’advertir i conscienciar els conductors sobre els perills de l’excés de velocitat. Es trobaran operatius en una vintena de punts, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona i de la Costa Brava. També es farà a través dels panells de missatgeria variable, tant fixos, en vies d’alta intensitat, com en mòbils, en les vies secundàries. En els panells s’hi publicaran diversos consells, adaptats a la mobilitat estiuenca, i que es reforçaran en anglès per als estrangers.

Durant el mes d’agost es produirà el desplegament de 10.928 agents dels Mossos d’Esquadra a través de tot el territori, que han planificat 7516 controls: 2400 d’alcoholèmia, 1530 de velocitat, 1458 de transports i 473 de PREMOT, entre d’altres. Així mateix, s’han planificat diversos vols de vigilància amb l’helicòpter per tot el territori.

Mesures especials de circulació i ús dels sistemes de seguretat passiva

Durant els caps de setmana del mes d’agost, es disposaran diverses mesures especials de circulació, ordenació i regulació a la xarxa viària de Catalunya, com ara carrils addicionals i en sentit contrari a l’habitual, inversió de prioritats a les rotondes, carrils d’incorporació, dispositius de senyalització abalisats amb cons) per tal de minimitzar la congestió: divendres i dissabtes, a la GI-662 a Castell – Platja d’Aro, canviant la prioritat a les rotondes, i els diumenges a les següents carreteres: C-65 a Cassà de la Selva i la C-31 a rotondes la Nàutica i les Ovelles, en què s’inverteixen les prioritats a les rotondes; a l’AP-7 en direcció Sud a Sant Celoni – La Roca, la C-32 en sentit Sud a Arenys – Vilassar i en sentit sud a Vilassar – Montgat; a l’AP-7 Nord a Vilafranca – Martorell i la C-32 Nord al Garraf – L’Hospitalet, en què es marcarà un carril en sentit contrari.

Els diumenges 10 i 24 d’agost només s’activaran les mesures de la C-65 i C-31, donat que no es preveu un volum de trànsit de retorn cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per a la festivitat del dia 15, i donat que és un divendres, s’habilitarà la mesura de la GI-662 a Castell – Platja d’Aro la tarda de dijous 14 i la de divendres 15 d’agost al matí.

Des de l’SCT es vol recordar la importància de l’ús dels sistemes de seguretat passiva, com són el casc, el cinturó, i els sistemes de retenció infantil. En el mes d’agost es tendeix a una relaxació en la utilització d’aquests elements. L’any passat, les dades mostren que les víctimes per accident de trànsit que no utilitzaren el cinturó correctament foren un 3,13%, mentre que durant tot 2013, havien estat un 2,5%. Durant el mes d’agost, també, les dades mostren un augment de víctimes que donen positiu en les proves d’alcoholèmia, comparant-ho amb la resta de l’any: un 10,86% del mes d’agost front al 8,69% del total de l’any 2013.

Obres i restriccions de circulació de vehicles pesants

Com també és habitual, durant el mes d’agost el Consell Comarcal del Barcelonès i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), han programat diverses actuacions de manteniment en tres trams de les Rondes de Barcelona: el passat dissabte, 19 de juliol, i per al cap de setmana del 2 i 3 d’agost, en què es pavimentarà el tram de la Ronda Litoral (B-10) entre Sant Andreu de Besòs i el túnel del Bon Pastor. A la Ronda de Dalt, hi haurà una actuació els dies 16 i 17 d’agost.

Pel què fa a la connexió A-2/C-32, el sentit cap al Prat de Llobregat de la C-31 tindrà un estretament de 2 a 1 carril durant el mes d’agost, ja que es connectarà un nou ramal provinent de l’enllaç sud de Sant Boi de Llobregat. Per una altra banda, ja a mitjans de juliol es va iniciar la connexió de la nova traça de la C-245 amb l’existent en servei, a l’alçada de la nova rotonda d’accés a Sant Boi, amb instal·lació de desviaments convenientment senyalitzats, i restarà desviada fins a finals d’agost.

En el període estival s’amplien les restriccions de circulació de vehicles pesants. En l’àmbit de Lleida i Tarragona, tots els dissabtes des del 14 de juny i fins al 13 de setembre, entre les 10h i les 14h no poden circular per la N-240 des del punt quilomètric 37 fins al 87 (Montblanc – Lleida) en sentit Tarragona. Els diumenges i festius entre el 14 de juny i el 13 de setembre, no poden circular per la C-253 des del punt quilomètric 39 (Sant Feliu de Guíxols) fins al 50; per la C-35 des del PK 73,4 (enllaç amb la GI-512) fins al 83,1 (Maçanet de la Selva – enllaç amb l’AP-7), per la C-63 des del punt 0 (Lloret de Mar) fins el 13 (Vidreres); per la GI-681 des del punt 0 (Llagostera) fins el 16 (Tossa de Mar), i per la GI-682 des del punt 3 (límit amb Barcelona) fins al 13 (Lloret de Mar). Totes aquestes vies apliquen la restricció de circulació de vehicles pesants en ambdós sentits, afectant únicament l’àrea de Girona. Per l’àmbit de Barcelona, la circulació es trobarà restringida per la N-240 entre el punt 37 (Montblanc) i el 87 (Lleida), en ambdós sentits.

Sinistralitat

Des de l’1 de gener i fins ahir, 30 de juliol, s’han registrat 80 víctimes mortals en les vies catalanes. Això suposa un augment de 3 morts respecte el mateix període del 2013, en què n’hi va haver 77. Molt pitjors eren les dades d’anys anteriors: el 2012 n’hi hagué 124, el 2011, 123, i el 2010, 136. Durant el mes d’agost de 2013 es van registrar 963 accidents, 21 dels quals van ser víctimes mortals, 81 van resultar ferits greus i 861, lleus. La major part es van produir per sortir-se de la via (277) o per encalços (260), seguides de les col·lisions per envestides, frontals o per fregament (124, 96 i 84 respectivament); per caiguda a la via (73), per xocar amb un objecte o un animal (26). També hi va haver 9 atropellaments a vianants i 2 accidents per causes desconegudes, i 12 per altres causes.

La sinistralitat que es registri durant el mes d’agost probablement marcarà l’evolució de la mateixa en el conjunt del 2014. Cal anar molt amb compte amb les motocicletes: durant el 2014 ha augmentat la sinistralitat mortal amb motocicletes, i fins el 30 de juliol han mort 22 motoristes. En el mateix període de l’any anterior, n’havien mort 20. En anys anteriors, per exemple el 2012, la xifra era de 16 morts, rebaixant molt els 27 que es van registrar el 2011 o els 20 del 2010; que alhora també rebaixaven els de 2009 (33) i els de 2008 (40).

A l’estiu, amb el bon temps, augmenta l’ús de les motocicletes i és per això que es demana extrema precaució i que no abaixin la guàrdia, tant els conductors de motos com els de cotxes. Cada Àrea Regional de Trànsit dels Mossos d’Esquadra incrementarà els controls específics PREMOT, que tenen l’objectiu de prevenir la màxima sinistralitat de les motocicletes. Se’n duran a terme un total de 473. A principis de juliol el Servei Català de Trànsit va engegar una campanya preventiva, per tal de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania, anomenada Recorda: el motorista és el més vulnerable, que pretén fomentar actituds i comportaments segurs en la conducció de les motocicletes, i fomentar el respecta de la resta de vehicles envers els motoristes.

Ja l’any passat l’STC i una trentena d’agents socials van constituir el Grup de Treball de Motocicletes, amb l’objectiu de combatre la sinistralitat i millorar la seguretat dels usuaris d’aquest tipus de vehicles, i promouen alguns eixos estratègics com promoure la reducció de la velocitat, un augment de la seguretat, a més d’insistir en la responsabilitat i la formació dels conductors de vehicles de dues rodes.

El dispositiu ‘Pas de l’Estret’

Durant l’estiu, augmenta el flux circulatori de persones que es desplacen des dels països europeus on resideixen, especialment França, Bèlgica, Itàlia i Alemanya, cap als seus països d’origen del Magreb. Això implica una circulació de pas pel territori català, sobretot per l’AP-7. Enguany s’ha previst que aquesta mobilitat es concentrarà sobretot a l’agost, donat que s’han començat a produir quan ha acabat el Ramadà. Per aquest motiu s’ha posat en marxa el dispositiu de mobilitat anomenat Pas de l’Estret, que estarà vigent durant el mes d’agost i fins el 15 de setembre. Aquest dispositiu consisteix en què, a peu de carretera, els Mossos realitzen una acció de vigilància i controls preventius per reduir algunes de les conductes de risc que s’associen a la fatiga, l’excés de càrrega o de passatgers, o la manca dels sistemes de seguretat passiva, com el cinturó o els sistemes de retenció infantil, de tots vehicles que viatgin al Nord d’Àfrica.

En aquest sentit, es faran controls específics: dos en sentit sud, el 31 de juliol i el 2 d’agost, a la Jonquera, i dos controls en sentit nord, el 26 i el 29 d’agost, a l’Aldea. En aquests controls es repartiran tríptics amb consells sobre seguretat viària, que s’han de tenir en compte abans de començar el viatge i durant tot el transcurs del mateix. Els fulletons, com en anys anteriors, s’han editat en català, castellà, francès i àrab; quatre idiomes en què també es publicaran consells en els panells de missatgeria variable de l’AP-7. En aquest dispositiu hi han col·laborat Abertis i també Creu Roja. Entre el 21 i el 27 de juliol, els Mossos d’Esquadra ja han dut a terme una campanya de transports de viatgers arreu de tot el territori. A més, al llarg dels mesos de juny i juliol, totes les Àrees Regionals de Trànsit (ART) i les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) dels Mossos d’Esquadra han dut a terme la fase prèvia informativa del dispositiu Pas de l’Estret, comunicant la realització de tots aquests controls policials als col·lectius que es puguin veure afectats per ells.

En les xerrades informatives que han efectuat, han donat consells sobre seguretat viària a tots els assistents, en especial, en referència a la quantitat i disposició de la càrrega en el vehicle. Des de la Policia de la Generalitat, també s’han posat en contacte amb els consolats de diversos països del nord d’Àfrica, per tal d’informar sobre el desplegament d’aquest dispositiu en el període estiuenc.

 Consells

Per tal d’evitar accidents, cal respectar els límits de velocitat, mantenir la distància de seguretat entre vehicles, fer servir els sistemes de seguretat passiva, i recordar el perill que suposa conduir havent consumit alcohol, drogues o estupefaents, així com determinats fàrmacs. Per una altra banda, s’insta els copilots a prendre part activa en el moment de la conducció, per així contribuir a una mobilitat més segura, encarregant-se de manipular mòbils, reproductors de música o GPS. També es demana màxim respecte cap als col·lectius més desprotegits, com els vianants, ciclistes i motoristes, i que s’extremi la prudència en la conducció compartida. Per últim, s’insisteix en la necessitat de revisar l’estat del vehicle abans de començar el període de vacances.

 

Switch to mobile version