Autor Política
13 Juliol 2014 a 15:30

Marta Ribas acusa Boi Ruiz de fer retallades ideològiques a la sanitat pública per donar negoci a la privada

Ha titllat el conseller d'”antisistema”

Marta Ribas en una roda de premsa // Foto: Joan Murcia

Marta Ribas en una roda de premsa // Foto: Joan Murcia

La diputada d’ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Marta Ribas, que també és portaveu de la coalició en temes de salut, va acusar el dijous passat el conseller de Salut, Boi Ruiz, de portar les retallades que fa al sistema de salut pública en inversions a la sanitat privada. Després de totes les mobilitzacions viscudes durant les darreres setmanes a l’Hospital de Bellvitge i a la Vall d’Hebron, arran del tancament de llits, la diputada vallesana va fer una interpel·lació al conseller: “Vostè porta 3 anys fent retallades que no obeeixen a la lògica pressupostària sinó a la ideològica i d’interès de particulars. Per canviar el model, perquè vostè el que està fent és canviar el model. I ho està fent sense diàleg i amb absoluta opacitat“, va dir Ribas.

La parlamentària va posar de relleu al conseller que, durant el seu mandat, “ha augmentat el 69% el gruix de contractes al CatSalut a les empreses privades que fan diàlisis, han augmentat el 78,6% els contractes al grup IDC, entre el 2010 i el 2012, els dos pitjors anys de la crisi. Els ha augmentat 56 milions en contractació a aquest grup, els mateixos que hem de retallar aquest any en despesa al CatSalut“. D’aquí l’acusació que inverteix en la privada el que retalla al sistema públic. Marta Ribas va començar la seva intervenció enumerant tots els serveis de llits i quiròfans que s’han tancat en el sistema públic d’hospitals de Catalunya, i va indicar que el problema “no és que es tanquin llits a l’estiu, el problema és que n’hi ha que no es reobriran, que s’han tancat quiròfans, que s’ha reduït personal i les seves condicions – fins a 5000 llocs de treball menys en el sector sanitari – i l’estrès que genera aquesta reducció en el personal repercuteix en l’atenció als pacients“.

La diputada d’ICV-EUiA va assegurar que aquestes retallades estan tenint afectacions en el sistema, concretament, en l’augment del temps d’espera a les llistes, també en els casos d’intervencions greus, i en l’espera dels diagnòstics, ja que actualment hi ha 110.000 pacients que esperen un diagnòstic, “i tot plegat amb menys població per atendre. Per tant el motiu en la qualitat assistencial quin és? La retallada pressupostària que ha anat més enllà“, va afirmar Ribas, que acusa el conseller de mentir perquè va dir que no hi hauria més retallades.

El tel ha caigut i la gent comença a veure la realitat, i li estan dient que el conseller va nu, està sol“, ha dit la diputada al conseller. “Li diuen els usuaris, els veïns i els ajuntament. Li diuen els professionals sanitaris i estic segura que també li diuen els directors i gerents dels hospitals – els que gosin tot i la por a ser represàlies com acaben de fer amb a Vall d’Hebron – i potser fins i tot li diuen gent de CiU”, va afegir la vallesana, alhora que li advertia que també els seus socis d’ERC li dirien, referint-se a la interpel·lació que van fer els republicans també sobre salut i retallades en el Ple.

Per això, Marta Ribas va titllar Boi Ruiz de “conseller antisistema“, perquè “s’està carregant el sistema sanitari públic català“. “Mentre construeixen la sobirania, desmunten el país”, li va dir al conseller de Salut. “Això es el que li està dient la gent al carrer, no volem un país on la sanitat publica passi a ser residual i els altres facin negoci”, va afegir, i va interpel·lar al conseller si podria “garantir que no seguirà derivant més serveis a la privada mentre els pugui assumir la sanitat pública?“.

Switch to mobile version