Autor Economia
20 Juliol 2014 a 10:30

Perfil dels 7 programes d’impuls dels àmbits estratègics de la Catalunya Industrial

2º Perfil: Impuls de les indústries de la química, energia i residus

2

Avui, continuem amb l’ampliació dels perfils dels programes d’impuls a la reindustrialització presentats pel President de la Generalitat Sr Artur Mas i que ara es van desenvolupant en reunions, trobades i congressos sectorial i que, s’espera, donin sortida a la crisi a les industries catalanes existents i propicií el creixement i la creació de noves.

L’industria química dona ocupació a 25.800 treballadors/res  i el sector de l’energia, de l’aigua i els residus a 84.000 mes amb una facturació de 15.890MEUR el sector químic i de 39.000MEURS el de l’energia, aigua i residus .

I es que Catalunya té, especialment al Camp de Tarragona, un nombre important de multinacionals del sector químic que es vol intentar s’impliquin amb la recerca i buscant la col·laboració en àrees  de millora operativa (especialment infraestructures viaries, portuàries  i ferroviàries) que donin visibilitat internacional al sector. Es un sector plenament integrat  i té tot el potencial necessari per reforçar el seu posicionament internacional i ajudar a l’exportació, sector que es considera imprescindible per la sortida de la crisi i motor fonamental fins que la demanda interna comenci a créixer.

Les empreses del sector residus són líders mundials. El tractament de residus posa èmfasi en la prevenció, la recuperació, el reciclatge, la revalorització i la minimització de una tipologia diversa de residus. Catalunya ja té el potencial per a esdevenir un pol de coneixement en les solucions intel·ligents i amb gran possibilitats per adaptar-se a les noves tecnologies que s’hi estan implementant .

En el sector energètic, tot i tenir 3 centrals nuclears, a  Catalunya es produeix molta energia “verda” provinent dels salts d’aigua i dels aerogeneradors. Així es que aquesta setmana sortia la noticia de que en una Catalunya independent, el cost de la llum podia arribar a baixar fins un 30%..

En el sector de l’aigua, empreses com Agbar estan invertint en innovació i duien a terme modificacions en el tractament  per tal de millorar-ne el tractament i reduir-ne el impacte ecològic. També existeix un sector líder  en gestionar recursos hídrics en períodes d’estacionalitat i d’escassetat .

I quines han de ser les estratègies que lideren aquests impuls??

–        Reduir l’impacte ambiental de la indústria, especialment química, abaixant el consum energètic amb l’ implementació de noves tecnologies sorgides de l’ innovació i rebaixant el volum dels residus procurant crear “una cultura del reaprofitament i de la reparació” que amb els últims temps havien gairebé desaparegut

–        Donant a conèixer internacionalment el nostre coneixement i experiència acumulats en models de gestió de residus

–        Posicionar l’industria química en el concepte de “química verda”

–        Donar a conèixer Catalunya com a un referent en solucions per a entorns urbà, industrial i agrícola en el sectors de residus i d’aprofitaments hídrics

Switch to mobile version