Autor Entitats
20 Juliol 2014 a 14:30

Presentat un pla estratègic de 3 clústers catalans per generar 2000 milions anuals a la indústria del Motorsport

S’inclouen 17 projectes a desenvolupar als propers anys

motorsport2020.cat

motorsport2020.cat // Imatge cedida per motorsport2020.cat

El passat dijous, 17 de juliol, el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC), el Clúster de la indústria de l’esport (INDESCAT) i el Clúster per l’avenç de la Motocicleta (CLUSTERMOTO) van presentar un Pla Estratègic per poder desenvolupar la indústria de l’esport del motor a Catalunya durant els 10 propers anys.

Els Presidents dels respectius clústers van mostrar algunes de les característiques i objectius prioritaris del pla. L’objectiu principal és situar Catalunya com un referent mundial del Motorsport.

S’intentarà multiplicar per 5 el PIB que representa el secgtor i arribar a generar, anualment, 2.000 milions d’euros.

Vicenç Aguilera, Presidnet del CIAC, va dir “és evident que aquest objectiu no es podrà assolir aviat, però hem de ser capaços de generar sinèrgies entre tots els agents implicats per tal d’arribar en el decurs dels propers anys a aquesta xifra”. I va afegir “a Catalunya tenim passió, tradició i grans campions de motor, però fem molt poc negoci. Això ha de canviar”.

Segons el President del CIAC “hem d’aconseguir atreure més turistes perquè vinguin a Catalunya a practicar esports de motor, sigui quina sigui la modalitat escollida, i es converteixin en ambaixadors d’aquesta activitat en els seus respectius països d’origen

El President de CLUSTERMOTO, Josep Mir, considera quehem d’aprofitar el gran potencial d’aquest sector i desenvolupar les accions necessàries per tal  que tingui un pes molt més important en el conjunt de l’economia catalana”.

Pel President de CLUSTERMOTOaquest pla estratègic ha de pivotar a l’entorn de quatre eixos bàsics: Indústria, Equips esportius, Esdeveniments (curses) i Públic.”

Els clústers participants porten 8 mesos treballant en la definició de les línies estratègiques del Pla, gràcies a una diagnosi del sector en profunditat.

Aquesta diagnosi prèvia és fonamental, va apuntar el President del INDESCAT, Joan Porcar, si volem que aquest projecte aconsegueixi l’èxit que tots desitgem. Però, per poder fer-ho hem de ser capaços d’implicar tots els agents que estan relacionats amb aquesta pràctica.”

L’acte de presentació, que es va dur a terme a la Sala d’Actes del RACC, el va obrir Enric Cucurella, Vicepresident del RACC i Antoni Ma. Grau, Director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya. De la cloenda se’n va encarregar Ivan Tibau, Secrtari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya

El sector Motorsport a Catalunya

Barcelona és l’única ciutat on es celebren campionats mundials anuals de F1, de moto GP i de Ral·lis. Històricament, els pilots catalans han anat acumulant premis esportius en diverses disciplines.

A Catalunya es centren diverses entitats, insitucions i empreses relacionades amb l’esport i el motor.

Tot i així, la contribució agregada al PIB del sector i a l’ocupació del país, és molt minsa en comparació amb la seva potencialitat real.

CIAC

El Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC) es va construir per SEAT, Nissan, Gestamp, Ficosa i Doga, juntament amb el suport de la Generalitat. L’objectiu es poder anar guanyant llocs dins el sector i aconseguir una facturació de 14.000 milions d’euros.

INDESCAT

És el clúster català de la indústria de l’esport i té l’objectiu fonamental de desenvolupar accions que millorin la competitivitat de les empreses. El clúster agrupa una cinquantena d’empreses que representen uns 1.000 milions d’euros, i rep elsuport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, i del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.

CLUSTERMOTO

Clúster per l’avenç de la Motocicleta (CLUSTERMOTO) és una AEI (Agrupació d’Empreses Innovadores) sense ànim de lucre, i amb personalitat jurídica. Vol impulsar la indústria del motociclisme i promou una col·laboració eficaç amb les empreses fabricants de motocicletes, de components i prestadores de serveis que es facin socis. En l’actualitat reuneix a 50 empreses del sector, que representen  una facturació aproximada de 250 milions d’euros i donen feina a 1095 treballadors.

Switch to mobile version