Autor Sanitat
27 Juliol 2014 a 10:00

Reconeguts prop de 200 gens amb evolució més ràpida en humans que en d’altres primats

Els resultats s’han publicat a la revista BMC Genomics

Imatge del web de l'Hospital del Mar

Imatge del web de l’Hospital del Mar

El programa de recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han realitzat un estudi sobre dades genètiques humanes per tal de buscar les bases moleculars d’allò que ens fa humans i què ens podria haver atorgat un alt avantatge en els últims 5 milions d’anys d’evolució.

Segons Mar Albà, professora ICREA i coordinadora del grup de recerca en Genòmica Evolutiva de l’IMIM, “aquesta variació ens dóna una mesura de la proporció de canvis d’aminoàcids que una proteïna típicament té mentre conserva la seva funció. Un cop tenim aquest valor, podem contar les diferències amb la proteïna ancestral d’humans i ximpanzés i, si trobem que hi ha hagut més canvis dels esperats, és perquè la funció de la proteïna possiblement ha canviat durant l’evolució dels humans”.

“Si una mutació o canvi incrementa les possibilitats de supervivència de l’individu que la porta, aquesta mutació tindrà tendència a fer‐se prevalent a la població. La nova proteïna haurà canviat la seva funció respecte a la proteïna ancestral. Aquests són els tipus de canvis que ens interessa identificar per entendre com els humans s’han adaptat a l’entorn” assenyala Magdalena Gayà, investigadora de l’institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Gràcies a l’ús constant de proteïnes d’humans, ximpanzés, macacos i ratolins ha permès als investigadors localitzar vora d’uns 200 gens que haurien arribat a donar canvis adaptatius als éssers humans. A la llista hi figuren diversos gens que codifiquen proteïnes neuronals.

Val a dir que les autores d’aquest projecte han arribat a la conclusió que les dades de variació genètica són factibles per investigar el passat llunyà de l’home. Fet que replanteja doncs, obtenir una nova visió de l’evolució humana.

Switch to mobile version