Autor Economia
11 Juliol 2014 a 16:00

Sessió sobre el futur de l’economia catalana a la Cambra de Terrassa

De la mà de l’economista Modest Guinjoan

Imatge cedida per la Cambra de Terrassa

Imatge cedida per la Cambra de Terrassa

L’economista Modest Guinjoan va oferir ahir una xerrada a la Cambra de Terrassa sobre les perspectives de futur de l’economia catalana. Guinjoan és el coordinador del llibre Economia de Catalunya. Preguntes i respostes sobre l’impacte econòmic de la independència, en el qual s’hi recull el treball de 18 economistes. El ponent va explicar que en base aquesta feina, “una Catalunya independent seria viable econòmicament” i va assegurar que hi ha un consens a llarg termini que “Catalunya esdevingui un Estat dins de la UE li aportaria avantatges i major benestar” però va matisar que “hi ha interrogants polítics”.

Marià Galí, president de la Cambra de Terrassa, va presidir l’acte posant de manifest que l’estudi va “més enllà de qüestions generals també aborda preguntes rellevants des d’una perspectiva empresarial com són les implicacions que tindria per a Catalunya el canvi d’estatus polític en relació a la pertinença a la UE i la utilització de l’euro, com afectaria les relacions comercials establertes, o bé quin seria l’efecte sobre la confiança dels inversors i les empreses implantades en el territori”.

En aquesta mateixa línia Modest Guinjoan va afirmar que Catalunya hauria d’estar dins la Unió Europea i va plantejar dos supòsits: el primer, considera que “Catalunya ha d’aconseguir que cap estat s’oposi a la sol·licitud d’adhesió a la UE, ja que Catalunya no es pot permetre quedar marginada de la UE” i el segon que “Catalunya naixeria dins la UE perquè interessa a totes les parts”.

També va parlar sobre la utilització de l’euro: “hi ha necessitat de continuar dins l’euro” i va insistir que “el nou estat mantindria la utilització de l’euro fins i tot en el cas que no es pertanyés a la UE”. Va comentar el cas d’Andorra, que no forma part de la UE i té moneda única.

En el cas de les relacions empresarials en una Catalunya independent, l’economista va explicar que hi podria haver un possible boicot de productes catalans, tot i que “seria necessari un boicot d’una magnitud impensable per anular l’efecte positiu que es donaria en l’àmbit fiscal”  i referent a la internacionalització va assegurar que “les conseqüències negatives de la independència no serien d’especial gravetat i durada”.

Guinjoan també va parlar de futur, i va plantejar diferents escenaris, assegurant que es passaria per dues fases. A la primera la UE afirmaria que “la independència de Catalunya és un afer intern”; a la segona, “si la independència fos inevitable, la UE intentaria que es produís amb els menors danys possibles per a tots”.

La sessió va finalitzar amb la reflexió de l’economista que “la independència no és una garantia d’èxit, és una garantia d’oportunitats” i va afirmar que “només amb la independència tindríem la llibertat de decidir i no tindríem l’excusa de que s’equivoquen els altres”.

Switch to mobile version