Autor Sanitat
23 Juliol 2014 a 16:30

Una passarel·la d’ús públic connectarà Mútua Terrassa amb la nova estació

L’Ajuntament de Terrassa aprovarà la modificació del POUM

Mútua de Terrassa

Mútua de Terrassa // Foto: Sergi Colomer

El pont del Passeig de Terrassa incorporarà una passarel·la, d’ús públic, que servirà per connectar directament l’Hospital Universitari MútuaTerrassa amb l’estació dels FGC, de seguida que el Ple Municipal aprovi, en la sessió de demà, dijous, una modificació del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) per fer possible aquesta obra, que entra dins dels plans d’una ampliació de les instal·lacions de MútuaTerrassa.

L’equip de Govern de l’Ajuntament presentarà en el ple del juliol, que tindrà lloc demà, una proposta de modificació del POUM que permeti a MútuaTerrassa tirar endavant el projecte, que té com a fi la millora de l’accessibilitat a les seves instal·lacions; un projecte que inclou la construcció d’una passarel·la de vianants sota el pont del Passeig, que connectarà el conjunt d’instal·lacions de MútuaTerrassa situades a la plaça del Doctor Robert i l’Hospital de Sant Llàtzer, amb l’edifici de la nova estació de FGC, ubucada a l’altra banda del Parc de Vallparadís. Aquesta estació, a més, inclourà les noves dependències a les quals MútuaTerrassa derivarà alguns dels serveis que presta a la ciutadania.

A més d’aquesta passera, el projecte contempla la construcció d’un nucli de comunicacions vertical que permetran la comunicació entre la plaça dels Drets Humans, amb les noves dependències mèdiques de la mútua, amb la passera i el parc, així com amb els nous accessos a l’estació. Totes aquestes comunicacions comptaran amb ascensors i escales mecàniques.

El projecte permetrà, doncs, que l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i, en un futur, l’Hospital de Sant Llàtzer, quedin comunicats directament amb una futura estació de tren, esdevenint d’aquesta manera el primer complex hospitalari del país que compta amb un accés directe des d’una estació de ferrocarril. Es tracta, per tant, d’una intervenció innovadora, i que representa una aposta fonamental per a una mobilitat sostenible i responsable, mitjançant l’aprofitament al màxim de les potencialitats de la nova estació. Aquesta nova estació, doncs, permetrà l’accés a quatre grans àmbits de la ciutat: el conjunt sanitari de la plaça del Doctor Robert, el Campus Universitari, el Parc de Vallparadís, i el conjunt monumental integrat per la Seu d’Ègara, el Castell Cartoixa de Vallparadís, el Museu Tèxtil i la Casa Baumann.

Aquest projecte, amb tot plegat, augmentarà l’accés amb transport públic, permetent així que es redueixi la càrrega de tràfic de vehicles i de transport públic urbà que actualment es concentra a la plaça del doctor Robert, ja que diversificarà els accessos al conjunt sanitari des de l’altra banda del pont. Aquesta nova connexió, a més, millorarà encara més els accessos al Parc de Vallparadís, des d’un punt tan cèntric com és la plaça dels Drets Humans, amb un nou accés sense barreres arquitectòniques que s’afegiran als que ja hi ha a tot el parc. També s’ha de destacar que el projecte contempla la recuperació de la imatge del pont construït l’any 1886, rehabilitant-lo íntegrament i realçant la seva imatge amb una il·luminació monumental, i la nova passera, a més, acollirà una exposició que contindrà imatges de la ciutat en el moment de la construcció del pont, i la transformació que va suposar per Terrassa.

El juliol de 2013, FGC va licitar un concurs de lloguer a 50 anys dels espais comercials i d’aparcament de la nova estació de Vallparadís-Universitat, que se situarà a la cruïlla de l’avinguda de Jacquard amb els carrers de Salmerón i Igualtat. L’oferta de MútuaTerrassa va ser l’única presentada, i donat que complia amb tots els requisits, ha estat finalment l’adjudicatària del lloguer esmentat, d’uns 13.000 m2, en els quals es traslladaran consultes externes, hospitals de dia, rehabilitació i contact center, entre d’altres. Segons l’Ajuntament, aquest projecte, que s’emmarca en l’àmbit assistencial de MútuaTerrassa, els obligarà a repensar el Pla Director que ja tenien establert.

A més de la passa endavant que significarà per a la prestació de serveis sanitaris de MútuaTerrassa, significarà també una millora en l’àmbit de l’accessibilitat ciutadana, i és per això que l’Ajuntament de Terrassa és partidari de col·laborar amb la iniciativa, afavorint tot el possible el projecte, sempre dins dels límits competencials del Consistori. En la sessió del Ple Municipal de demà es dedicaran tres punts de l’ordre del dia: l’aprovació d’un conveni urbanístic entre l’Ajuntament i MútuaTerrassa, la modificació del POUM necessària per tal de dur a terme el projecte, i la concessió temporal de terrenys del Parc de Vallparadís, que és necessària per a l’ampliació de dependències a més del projecte de la passera peatonal.

El conveni signat entre el Consistori i MútuaTerrassa preveu l’aprovació del projecte d’obra, que ha redactat l’arquitecte Pau Duran, i l’atorgament d’una concessió administrativa a 50 anys dels espais necessaris per a l’ampliació de dependències i les connexions. La mútua serà la responsable de fer-se càrrec de l’obra i del manteniment mentre duri aquesta concessió. A més a més, el conveni estableix que les connexions hauran d’obrir-se al públic entre les 7h i les 22h els dies feiners, i entre les 7h i les 19h els dies festius, excepte entre el maig i el setembre, que obriran també fins a les 22h.

Switch to mobile version