Autor Societat
23 Agost 2014 a 16:00

Com combatre picades d’ insectes a l’estiu

Consells per la prevenció i la cura

800px-Mosquit_finlandes

A l’estiu, la proliferació d’insectes coincideix amb uns mesos de calor que conviden a fer vida a l’aire lliure i dur roba que ens cobreix menys. Tot plegat constitueix un còctel que pot acabar amb picades d’insectes –com mosquits, abelles o paparres- o d’altres animals, com ara els escurçons. Saber com prevenir les lesions o com combatre-les quan ja són una realitat pot ser molt útil en aquestes dates i per això el Departament de Salut ha fet públiques una sèrie de recomanacions.

Des de Salut es recomana utilitzar roba clara i repel·lents per prevenir les picades dels mosquits, les vespes, les abelles o, fins i tot, les paparres. En cas que la lesió ja s’hagi produït, és convenient rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó neutre. Si el fibló ha quedat a dins de la pell, és necessari treure’l i humitejar la ferida amb amoníac, gel o aigua freda. Si la picada és d’una paparra, el primer que cal fer és treure-la de la nostra pell amb cura però ràpidament, per evitar infeccions. Una vegada extret l’animal, cal rentar la zona com si es tractés d’una picada d’insecte, però si amb el temps apareixen símptomes com febres o molèsties cal anar al metge.

El mosquit tigre mereix una atenció especial. En els darrers anys s’ha estès pel territori i les seves picades són especialment nombroses i doloroses. Cal actuar com amb l’atac d’un mosquit normal, però resulta útil tenir en compte que les larves d’aquest tipus d’insectes viuen en aigua estancada. Per aquest motiu, si eliminem les acumulacions d’aigua és més fàcil evitar-ne la presència.

A terra ferma, a banda dels mosquits, hi ha un altre animal que sol fer la guitza a l’estiu: els escurçons. Són uns ofidis verinosos que es distingeixen de la resta de serps gràcies a les seves reduïdes dimensions –no arriben al metre- i al seu cap aplanat i de forma triangular. A Catalunya hi ha dos tipus d’escurçons: l’ibèric i el pirinenc. El primer viu per tot el territori excepte el Pirineu i el Prepirineu i la seva picada és més perillosa, mentre que el segon habita només a les serralades més elevades del nord del país i és de dimensions més reduïdes.

La millora manera de prevenir la picada d’un escurçó és evitant molestar-lo. Són serps que només ataquen quan se senten en situació de perill. A més, Salut també aconsella dur calçat tancat i mitjons. En cas de picada, es recomana mantenir la persona afectada en repòs i evitar que es mogui, perquè l’activitat muscular incrementa el flux del verí. Cal rentar la ferida, aplicar-li un antisèptic –mai fang, herbes, alcohol…- i tapar-la amb una gassa. El Departament demana que en cap cas s’intenti extreure el verí o fer torniquets.

A l’aigua també hi ha riscos. En els darrers anys s’ha fet famosa la presència de meduses en algunes platges catalanes. La millor manera d’evitar una picada és impedint el contacte, tant si són vives com mortes. Si toquen la pell humana amb els seus tentacles, alliberen una substància que provoca una forta coïssor. Per combatre-la, l’administració recomana rentar la ferida amb aigua salada –no dolça- i aplicar-hi gel amb una bossa al voltant, impedint així el contacte directe, durant deu minuts.

Switch to mobile version