Autor Economia
8 Agost 2014 a 10:00

El PIB català creix un 0’6% el segon trimestre

L’augment interanual se situa en l’1’6%

Font: Idescat i Departament d'Economia i Coneixement

Font: Idescat i Departament d’Economia i Coneixement

El PIB català ha crescut un 0’6% el segon trimestre del 2014. L’economia catalana ha aconseguit agafar força després dels tres primers mesos de l’any i ha tancat el mes de juliol amb les xifres en verd. Respecte el mateix mes del 2013, el creixement del PIB se situa en l’1’6%. Segons l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement, que elaboren les dades conjuntament, aquests números indiquen que Catalunya està consolidant la seva recuperació.

Si es desgranen les xifres per sectors, es pot comprovar quins són els que han contribuït més a l’augment del PIB català. El sector serveis ha liderat el creixement de l’economia amb una pujada d’un 1’8% interanual. Gràcies a la demanda interna i al consum turístic, les empreses del sector terciari s’han convertit en la punta de llança dels números catalans i des del quart trimestre del 2013 que no han parat de créixer respecte els resultats de períodes anteriors. Segons les dades de l’Idescat i del departamentd’Andreu Mas-Colell, la demanda interna creix i estimula l’economia gràcies a l’augment del consum privat i a la inversió en béns d’equipament.

El sector industrial també presenta números positius, en la línia dels que està assolint des de finals del 2012, quan va iniciar la seva particular recuperació. El Valor Afegit Brut (VAB) del sector ha crescut un 1’4% durant el segon semestre d’aquest any gràcies a dos factors: l’augment de la demanda interna i la consolidació de les exportacions. Aquests dos elements han permès augmentar la producció i situar el creixement del sector secundari català entre els capdavanters de la zona euro.

La construcció, en canvi, segueix escrivint els seus números en vermell, tot i que al llarg dels darrers tres mesos ha alentit la caiguda. El segon trimestre del 2014 el VAB del sector ha baixat un 4’9%, però, segons el Departament d’Economia i Coneixement, hi ha algunes dades que conviden a l’optimisme. Ha augmentat la compravenda de pisos nous, els preus han començat a pujar lleugerament i s’ha iniciat una certa recuperació en la creació de nous projectes immobiliaris. En obra civil la caiguda també s’alleugera gràcies a l’increment de licitacions.

 

Switch to mobile version