Autor Opinió
22 Agost 2014 a 13:00

No hi ha receptes màgiques sense treball i voluntat

El canvi sempre comença dins i ha de sortir cap a fora

 

 Font: Flickr CC Llicència atribució, per personal excellence

Font: Flickr CC Llicència atribució, per personal excellence

Tots podem sentir-nos atrets alguna vegada per la temptativa de pulsar un botó o prendre una pastilla i resoldre tots els nostres problemes. Però aquest mètode no és efectiu, i quan en algun tema concret resulta eficaç, casual o causalment, té a més el risc de limitar-nos en altres àrees, perquè ens fa deixar de treballar amb el nostres recursos propis.

Els recursos externs com els que ens proporciona la tecnologia són fabulosos si van acompanyats d’una actitud i unes accions per la nostra banda. Així mateix, les oportunitats que de vegades ens brinda la vida, com una persona fantàstica, un ascens laboral, la Loteria, o qualsevol bona notícia que ens enriqueix… poden donar-nos molta alegria en el moment i ser un complement perfecte per al nostre treball diari, però si cometem l’error d’aferrar-nos a ells convertint-los en substitutius, podem limitar la nostra funcionalitat i el creixement personal, i per tant, la nostra felicitat.

Ni promeses de felicitat ni secrets de l’èxit tenen sentit sense dos ingredients bàsics: la voluntad i el treball.

Només canvia qui decideix fer-ho, així que per moltes tècniques que hi hagi per aconseguir aprimar, si una part de nosaltres encara no s’ha decidit i es resisteix, no ho aconseguirem. Això ocorre amb tot a la vida, perquè com deia Einstein “hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l’electricitat o l’energia atòmica, la voluntat“. Però voluntat sense treball no és suficient, perquè és una força sense canalitzar, que resulta poc sostenible en el temps i es malbarata. Per això, a més de voluntat es necessita treball, dedicació i invertir temps per incorporar en forma d’hàbit el que al principi simplement era una bona intenció.

Per tant, si llegeixes un llibre, vas a una conferència o algú t’explica que hi ha un truc per ser més feliç, o una recepta màgica per aprimar-se o per ser més productiu, primer examina si realment vols i has triat amb tota la teva integritat personal aquell objectiu que aparentment persegueixes, tenint en compte també les conseqüències i el preu que inclou fer-ho, i després compromet-te amb unes accions habituals perquè es compleixi la teva meta, i no es quedin en meres bones intencions, o en expectatives d’eludir la teva responsabilitat a un mètode, un llibre, un amic o una recepta meravellosa.

Beatriz Ariza Rossy

Filòsofa, coach i escriptora santcugatenca

www.filocoaching.com

Switch to mobile version