Autor Cultura
31 Agost 2014 a 15:00

La Comissió pel 4 de setembre organitza una Taula Rodona i una Marxa de Torxes

En homenatge als terrassencs assassinats el 1713

Cartell de la Marxa de Torxes // Imatge de la web de la Comissió pel 4 de setembre

Cartell de la Marxa de Torxes // Imatge de la web de la Comissió pel 4 de setembre

El proper dimarts 2 de setembre, la Comissió pel 4 de setembre de Terrassa ha organitzat una Taula Rodona, en què l’historiador local Marc Ferrer parlarà sobre la biografia de dos coronels de l’exèrcit català de 1713, Pere Bricefus Francesc Busquets i Mitjans. Aquests dos personatges van arribar a Terrassa en casar-se amb una pubilla, aconseguint ascendir políticament dins l’estament local, i progressant econòmicament fins arribar a ser dues figures reconegudes socialment. Un cop acabada la Guerra de Successió, ambdós es van exiliar a Viena, fugint de la repressió borbònica.

Per una altra banda, l’il·lustrador Francesc Riart, parlarà sobre l’exèrcit català durant la Guerra de Successió, amb tot un seguit de projeccions d’imatges explicatives.

L’historiador Marc Ferrer ha realitzat investigacions recents que han permès actualitzar el relat dels fets de setembre de 1713. El text complet sobre els fets es pot consultar a la pàgina de la Comissió pel 4 de setembre. En aquest text, se situa Terrassa en el context històric a començaments del segle XVIII – que en aquella època es trobava dividida en dos termes, la Universitat de la Vila i la Universitat Forana de Sant Pere -, es relaten els primers anys de conflicte, des de 1700, any de la mort de Carles II que va donar origen a la disputa per la successió; la signatura del pacte de Gènova amb Anglaterra, que iniciava la guerra de Catalunya contra Felip V el 1705, i en què Terrassa es va posicionar en el bàndol austriacista; i tots els detalls del desenvolupament de la Guerra de Successió fins a arribar a 1713, any en què la vila va ser saquejada i incendiada per part de les tropes borbòniques. Sobre aquest episodi, s’expliquen els fets amb detall, així com les conseqüències del nou règim borbònic que s’hi implantà, i es destaquen els principals protagonistes de Terrassa, com ara els coronels Bricefus Busquets, i també s’inclou una llista dels egarencs assassinats.

Aquests terrassencs assassinats seran homenatjats el proper dijous, 4 de setembre, en què la Comissió ha organitzat, per quart any consecutiu, la Marxa de Torxes, que tindrà lloc el a les 20h a la Plaça Vella, i comptarà amb la participació del Ball de Serrallonga, el Drac Baluk Astharot, els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, els Grallers i Tabalers, i els Cantaires de Corals terrassenques.

Switch to mobile version