Autor Societat
2 Agost 2014 a 10:30

L’Agència Catalana de l’Aigua estudia la hidrologia i l’ecologia dels rius temporals al projecte LIFE Trivers

La iniciativa vol analitzar l’efecte del canvi climàtic i plantejar solucions

Agència Catalana de l'Aigua

Agència Catalana de l’Aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua participa al LIFE Trivers, un projecte europeu d’estudi de la hidrologia i l’ecologia dels rius temporals que es durà a terme entre el 2014 i el 2019. El projecte vol millorar la gestió i la presa de decisions. La iniciativa es gestiona a través d’un consorci liderat pel catedràtic Narcís Prat, del Departament d’Ecologia de la UB, amb la participació d’altres institucions com l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

Tot aquest projecte gira al voltant d’un fet, l’augment de la demanda de recursos hídrics a tot el món. A priori això no és un problema, però, amb el canvi climàtic i l’abús dels aqüífers, es planteja un futur incert pel que fa a l’abastiment d’aigua. És per això que a nivell europeu cal plantejar unes polítiques hídriques eficaces.

El desgel que provocarà el canvi climàtic portarà un augment dels rius temporals, el que afectarà a la qualitat de l’aigua. Al Mediterrani es tendeix a la temporalitat dels rius amb una temporada humida i una seca, en cada qual els rius variaran considerablement el seu cabal. El projecte LIFE Trivers estudiarà les conques mediterrànies amb la finalitat d’analitzar aquesta temporalitat i saber si es deu a factors naturals o al canvi climàtic.

Els resultats del projecte es podran consultar a trehs.net i es difondran a través de conferències i informes de caràcter periòdic. LIFE Trivers no es destina únicament a experts ja que també inclou un procés de participació pública en el qual la ciutadania també intervingui a l’hora de definir i seleccionar el programa de mesures que calgui aplicar en els rius. També fomentarà accions per conscienciar la societat de la necessitat de l’ecologia als rius.

Switch to mobile version