Autor Societat
27 Agost 2014 a 16:00

L’Observatori Contra l’Homofòbia va rebre 384 denúncies el 2013

Han elaborat una guia antidiscriminatòria

LGTB

L’Observatori Contra l’Homofòbia, l’entitat que lluita per defensar els drets del col·lectiu LGTB (Lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals), va publicar aquest cap de setmana la seva memòria antidiscriminatòria anual. L’any 2013 l’Observatori va registrar 384 denúncies per agressions físiques o verbals a aquest col·lectiu, una xifra que suposa un augment d’un 2% respecte la del 2012. L’entitat va aprofitar l’exposició d’aquestes dades per presentar una guia antidiscriminatòria que permeti als membres del col·lectiu LGTB saber què cal fer davant d’una agressió.

Dels 384 casos de discriminació comptabilitzats, 158 (un 41%) es van registrar al carrer o en llocs públics. 94 casos, que representen un 25% del total, van succeir en l’àmbit de l’administració pública i, en aquest sentit, els responsables de l’Observatori van destacar la mort de l’empresari homosexual del Raval Juan Andrés Benítez a mans dels Mossos d’Esquadra. En l’àmbit laboral es van registrar un 17% dels casos d’agressió o discriminació, mentre que a les xarxes socials i a l’habitatge es van comptabilitzar un 9% i un 5% del total d’incidències, respectivament.

En els darrers anys s’ha comptabilitzat una disminució de les agressions en llocs públics i aquest any la tendència s’ha mantingut. Malgrat aquest lleuger descens continuat en el temps, el carrer segueix sent l’escenari de gairebé la meitat dels incidents discriminatoris contra membres del col·lectiu LGTB. Eugeni Rodríguez, de l’Observatori Contra l’Homofòbia, va posar de relleu, en canvi, l’augment dels casos d’agressió o discriminació en l’àmbit de l’administració pública. “Que les actituds discriminatòries s’instal·lin a les administracions és molt perillós”, va alertar abans de recordar la batuda policial “injustificada” a un bar del Raval afiliat a un col·lectiu LGTB.

Rodríguez va aprofitar la presentació de les dades del 2013 per exposar una guia antidiscriminatòria elaborada per l’Observatori que ha de permetre als homosexuals, bisexuals i transsexuals saber com actuar en cas d’agressió o discriminació. El document està dividit en dos blocs: un primer que exposa què cal fer en cas de patir una vexació de qualsevol tipus i un segon que enumera els drets dels membres del col·lectiu LGTB.

En el primer apartat de la guia, s’explica què ha de fer una persona una vegada ha estat agredida. D’entrada se li aconsella anar a un Centre d’Urgències independentment de la gravetat dels danys causats i demanar un INA (Informe Mèdic d’Agressions). Una vegada obtingut aquest document, la guia recomana anar a un altre especialista (un psicòleg, un dentista, un oculista…) perquè elabori un segon INA que permetrà a la víctima demanar al jutjat danys i perjudicis. Un cop fets aquests passos, l’Observatori aconsella a l’agredit que busqui testimonis i expliqui els fets a alguna entitat LGTB. Finalment, i a través d’aquesta mateixa entitat, es pot presentar la denúncia al jutjat.

Switch to mobile version