Autor Sanitat
6 Agost 2014 a 14:00

Rècord de trasplantaments de pulmó a Catalunya

El Programa de Trasplantament Pulmonar, un dels millors del món

Un de cada 4 pacients continua viu als 10 anys del trasplantament // Imatge del web de l'Hospital de la Vall d'Hebron

Un de cada 4 pacients continua viu als 10 anys del trasplantament // Imatge del web de l’Hospital de la Vall d’Hebron

Durant els mesos de maig i juny, a Catalunya s’han efectuat un total de 24 trasplantaments de pulmó, 12 cada mes. Aquesta xifra suposa un rècord, i evidencia que el Programa de Trasplantament Pulmonar, que es realitza a l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron, és un dels millors del món: gràcies a aquest programa, que es va crear ara fa 24 anys, s’han fet fins ara 780 trasplantaments, amb una supervivència actual d’entre el 85 i el 90% a l’any de la intervenció, i del 30% als 10 anys.

Aquest Programa Català de Trasplantament és el degà a l’Estat espanyol. Durant els seus 24 anys d’existència, l’activitat i qualitat de les intervencions han anat augmentant fins a esdevenir un dels 4 programes de referència al món: actualment, si un pacient a Catalunya necessita un trasplantament de pulmó, té més d’un 95% de possibilitats de rebre’l. Això és possible gràcies a la important activitat que ha assolit xifres rècord durant els mesos de maig i juny, en què es van realitzar 24 intervencions, 12 cada mes.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya que realitza trasplantaments pulmonars, i el que més intervencions realitza a l’Estat espanyol: l’any 2013 se’n van fer 69, 1 de cada 4 que es van fer a Espanya. Aquesta xifra només és comparable amb els centres de referència arreu del món. El trasplantament de pulmó és l’opció més consolidada per al tractament de la insuficiència respiratòria crònica en la majoria dels països desenvolupats.

En l’actualitat, un de cada 2 pacients és viu als 5 anys de la intervenció, i un de cada 4, als 10 anys. Entre el 15 i el 40% dels pacients que se sotmeten a la intervenció han aconseguit tornar a la seva vida laboral; malgrat tot, però, cada dia hi ha més persones que necessiten un trasplantament, especialment entre els 40 i els 60 anys, però el nombre de pulmons disponibles és limitat.

El futur dels trasplantaments, de pulmó i d’altres òrgans en general, és poder prevenir i reparar les malalties pulmonars sense necessitat d’arribar a la intervenció. La recerca s’està centrant en aquesta línia, però fins que no arribi el moment, el trasplantament és l’única alternativa possible. El model dels trasplantaments català és un referent, dins i fora de les nostres fronteres, gràcies a l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Aquest organisme és l’encarregat de vetllar per mantenir l’excel·lència dels programes de trasplantament que es fan a tota Catalunya.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, pertanyent a l’Institut Català de la Salut, és un complex sanitari, docent i investigador que compta amb més de 22 edificis i 6000 professionals. És el complex hospitalari més gran de tota Catalunya i un dels més grans de l’Estat espanyol, i és una referència també en àmbit internacional en procediments terciaris d’alta complexitat, concretament, en 20 grups de patologies CSUR (centres, serveis i unitats de referència del Sistema Nacional de Salut), i referència a Catalunya en atenció a cremats, lesionats medul·lars, síndrome de Marfan, cirurgia fetal, esclerosi múltiple, pacients politraumàtics, malalties inflamatòries intestinals i neonatologia. L’Hospital compta amb més de 1100 llits, i aposta per un model de gestió que situa el pacient com a centre de les seves actuacions, adquirint un compromís amb el futur, mitjançant la docència, la recerca i la innovació.

Switch to mobile version