Autor Cultura
30 Setembre 2014 a 17:00

Arrenca el Festival Temporada Alta

4a edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana

Foto de família de la presentació del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana dins el marc del Festival Temporada Alta // Foto: Ventura López

Foto de família de la presentació del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana dins el marc del Festival Temporada Alta // Foto: Ventura López

Avui al migdia s’ha presentat la nova edició del Festival Temporada Alta que comença el proper divendres 3 d’octubre i s’allargarà fins al dilluns 8 de desembre. La roda de premsa ha comptat amb la presència del director del festival Salvador Sunyer, el dramaturg Jordi Casanovas, i tots els autors del IV Torneig de Dramatúrgia Catalana.

Sunyer ha estat l’encarregat d’encetar la presentació des festival, i més concretament de la quarta edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana, afirmant que a Catalunya hi ha un “exèrcit de dramaturgs que t’ataquen per totes bandes” amb els quals cal fer alguna cosa. El torneig, que en les quatre edicions ja suma la participació de 32 dramaturgs, es basa en la competició d’autors catalans de diverses generacions i els seus textos, d’entre 40 i 45 minuts, per a dos personatges i amb un tema comú com a base.

El torneig, un projecte ideat per Jordi Casanovas, ha tingut molt bona acollida en totes les edicions, i fa dos anys que també es celebra a Buenos Aires, amb autors d’arreu. Cal destacar que en ambdues edicions van proclamar-se guanyadors dos autors catalans.

Com cada any, els dilluns del festival es faran les lectures dels textos, a càrrec d’actors assignats des de la direcció del festival i per tant, desconeguts fins al mateix dia pels autors. Aquests dies es podrà votar al millor duelista, que serà el que passi a la primera i segona semifinal fins a la celebració de la Gran Final, que serà el dilluns 1 de desembre a les 20h.

Els duels programats per l’edició d’enguany seran entre Carles Mallol contra Álex Mañas, Toni Gomila entre Iván Morales, Daniela Freixas contra Rodolf Sirera, i Manuel Dueso entre Roger Peña.

A més d’aquesta quarta edició del torneig, Jordi Casanovas ha presentat la nova proposta d’enguany, la Setmana de la Dramatúrgia. Coordinada pel mateix Casanovas, es tractarà d’una setmana en la que es desenvoluparà la reescriptura de 10 clàssics internacionals a càrrec de 10 autors catalans, i es celebraran dues jornades sobre dramatúrgia per tal d’“intentar posar en dubte, qüestionar, donar voltes sobre la dramatúrgia” segons ha afirmat el dramaturg.

Un dels objectius d’aquestes reescriptures és “crear un corpus de 10 textos clàssics revisats” en relació amb els conflictes actuals, tant és així que “gairebé són obres noves” ha assegurat Casanovas. Aquest grup de 10 autors està format per David Plana, que reescriurà “El despertar de la primavera” de F. Wedekind; Guillem Clua que versionarà “Faust” de Goethe; Cristina Clemente farà una versió d’“Els temps i els Conway” de J.B. Priestley; Jordi Casanovas encarregat de reescriure “Romeo i Julieta” de W. Shakespeare; Llàtzer García que revisarà “Look Back in Anger” de J. Osbourne; Marc Angelet que reescriurà “Les bruixes de Salem” d’A. Miller; Marta Buchaca, encarregada de versionar “El Rei Lear”; March Rosich, que revisarà “Casa de Nines” de H. Ibsen; i Marilia Samper, que versionarà “El tartufo” de Molière.

Casanovas, ha presentat aquesta proposta de la Setmana de la Dramatúrgia, com a l’inici de la constitució d’una associació de dramaturgs inexistent actualment, a la que aquests 10 autors catalans han anomenat Barcelona Playwrite, i que en un futur pretén acollir més de 100 autors d’arreu de Catalunya.

Durant aquesta setmana, també es duran a terme, dues jornades sobre dramatúrgia. La I Jornada sobre la dramatúrgia intentarà plantejar solucions per al problema d’internacionalització dels textos catalans. En aquesta jornada s’hi convidaran autors que puguin expressar les seves experiències explicant allò que els ha funcionat, i allò que no.

En la II Jornada sobre la Dramatúrgia s’intentarà, mitjançant explicacions de 10 minuts a càrrec de diversos autors, explicar la clau dels processos dramatúrgics de cadascú per tal de generar friccions i, sobretot, creativitat.

Salvador Sunyer ha conclòs la roda de premsa afirmant que el Temporada Alta intenta ser un “festival que serveixi per més coses que per representar textos” incloent la societat civil dels dramaturgs per tal de solucionar certes qüestions que els preocupen, com per exemple el fet que els programadors d’arreu no rebin més textos catalans.

@anna_mestreseg

Switch to mobile version