Autor Entitats
12 Setembre 2014 a 10:00

El Consell Comarcal, la Generalitat i la Diputació signen el projecte “Boscos del Vallès”

Un nou model de gestió forestal

La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza; el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; i el diputat president delegat de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers // Foto: Joan Murcia

La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza; el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; i el diputat president delegat de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers // Foto: Joan Murcia

El passat dimecres 10 de setembre, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza i el diputat president delegat de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, van signar a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental, el conveni de col·laboració per al desenvolupament i posada en marxa del projecte “Boscos del Vallès”. Un programa de prevenció d’incendis forestals i d’utilització de la biomassa per a generació d’energia a la comarca del Vallès Occidental.

A la signatura del conveni també han fet acte de presència el conseller de Medi Natural del Consell Comarcal i alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbè i els vicepresidents Olga Olivé, Àngels Marcuello i Ricard Torralba.

El projecte “Boscos del Vallès”, encetat l’any 2012 pretén promoure una estratègia d’estructuració dels sectors de producció i consum de biomassa forestal primària del Vallès Occidental, així com de les seves dinàmiques comercials i de col·laboració. S’observa l’aprofitament de la biomassa forestal per a la producció d’energia tèrmica com una oportunitat dinamitzadora del sector econòmic, promotora de la biodiversitat i la petjada ecològica, i creadora de noves empreses i llocs de treball.

El conseller Pelegrí va explicar que al Vallès Occidental es podria arribar a extreure de forma sostenible 21.000m3 de fusta l’any, que equivalen a 46GKW d’energia, és a dir, la mateixa energia calorífica que consumiríem en sis hospitals com el Consorci Sanitari de Terrassa.

La finalitat d’aquest conveni, amb vigència fins al 31 de desembre del 2017, és establir un marc de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental per tal de garantir la participació coordinada de les tres entitats en el desenvolupament del projecte “Boscos del Vallès”. Per a cap de les tres parts suposarà cap implicació econòmica, sinó que el compromís comporta la disposició del personal, d’un equip professional, del personal tècnic, així com cooperació tant institucional com amb mitjans tècnics.

El projecte “Boscos del Vallès”, d’una banda pretén reforçar les infraestructures per a la prevenció d’incendis, i de l’altra, encetar una línia innovadora de treball amb la utilització de la biomassa per a la generació d’energia renovable a la comarca. El projecte, que té com a data de finalització l’any 2017 i es finançarà amb les subvencions de diverses administracions i amb una part de recursos propis, té com a objectiu tenir un impacte en la disminució de la biomassa ja que és el que genera més perill d’incendi.

La presidenta del Consell Comarcal va explicar que “la signatura d’aquest conveni referma el compromís entre les tres institucions per tirar endavant el projecte” i va afegir que des de l’incendi de Sant Llorenç l’any 2003 “hem intensificat les mesures de prevenció d’incendis amb diferents actuacions. Ara fem un pas endavant, volem anar més enllà”.

En aquesta línia, Joan Puigdollers va destacar que “el segle XXI és el segle de la gestió de l’energia” i va afegir que “a Catalunya podem tenir un recurs d’energia renovable al mateix temps que prevenim incendis forestals i gestionem millor el bosc. Hem de tenir en compte que al revés del que passa a molts llocs del món, a Catalunya estem guanyant boscos en lloc de patir desforestació”.

Finalment, tant la Generalitat com la Diputació van agrair la tasca del Consell Comarcal en el que el diputat va considerar un tema “estratègic” i el conseller Pelegrí va apuntar com “una nova manera de fer gestió forestal, un nou model que marca una tendència i que esperem sigui una crida per altres institucions per una manera diferent d’afrontar el futur”.

Switch to mobile version