Autor Societat
1 Setembre 2014 a 09:00

Ja ha arrancat la diada de Sant Gil a la Vall de Núria

Les celebracions van començar ahir a la nit

La Vall de Núria // Imatge de Wikimedia Commons (orgu24)

La Vall de Núria // Imatge de Wikimedia Commons (orgu24)

Avui se celebra a la Vall de Núria la tradicional diada commemorativa de l’estada de Sant Gil a la vall. Les celebracions van començar ahir amb la processó de torxes i el ball de la nit amb foc de camp i rom cremat pels assistents.

En la jornada d’avui, a les 9 del matí, hi haurà l’esmorzar popular amb coca i fuet davant de l’Ermita de Sant Gil. Un cop acabat es farà una cercavila amb xanquers i una ballada de sardanes. A les 12 se celebrarà la tradicional Missa, que comptarà amb la interpretació de la Coral Santa Maria de Ribes de Freser. A les 4 de la tarda, i com activitat final, hi haurà una exhibició de gossos d’atura, després de la tradicional ofrena dels pastors i la processó a l’Ermita de Sant Gil

Val a dir que aquest any l’acte està presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra. Així mateix, a la celebració hi assisteix el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de FGC, Enric Ticó.

Aquesta celebració de Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu Oriental, ja ve de fa molt de temps, quan els pastors baixaven els seus ramats a la Vall de Núria perquè estiguessin davant el Santuari i, un cop allà, es marxava en processó fins al centre de la Vall on els sacerdots hi celebraven la missa, presidida per les imatges de Sant Gil i de la Mare de Déu. Actualment s’ofereixen a la Mare de Déu productes del bestiar.

L’horari exacte del programa d’actes d’avui dilluns 1 de setembre és el següent:

09.00 h  Esmorzar amb coca i fuet davant de l’ermita de Sant Gil.

10.00 h  Cercavila amb xanquers.

10.30 h  Sardanes.

12.00 h  Missa solemne presidida per l’Arquebisbe d’Urgell Monsenyor Joan-Enric Vives. Cantada per la Coral Santa Maria de Ribes de Freser.

Processó dels pastors a l’ermita de Sant Gil.

16.00 h  Exhibició de gossos d’atura.

Switch to mobile version