Autor Economia
3 Setembre 2014 a 14:00

La Cecot recomana simplificar la contractació per reduir l’atur

Fa arribar un seguit de mesures al govern central

David Garrofé // Imatge: Cecot

David Garrofé // Imatge: Cecot

Les últimes xifres registrades d’atur a l’agost han encès un pilot d’alarma a la Cecot, que ahir va demanar al govern central a través d’un comunicat que posés en marxa mesures per combatre la desocupació. Des de la patronal exigeixen reduir la pressió fiscal a les empreses i simplificar la contractació, entre d’altres.

David Garrofé, secretari general de l’entitat, demana al govern que tiri endavant mesures que “tinguin un impacte real i directe sobre les empreses” i, en concret, per impulsar les pimes. Garrofé va alertar ahir que el mes de setembre sol ser pitjor que l’agost pel que fa a l’atur per la finalització dels contractes temporals pel període estival i va reclamar decisions immediates per fer front a aquest previsible augment.

L’executiu de Mariano Rajoy va anunciar divendres passat, en el primer consell de ministres després de les vacances, la posada en marxa del RDL 8/2014; un decret que pretén estimular la contractació a partir de la reducció de les cotitzacions de determinats col·lectius. La Cecot, però, considera la proposta insuficient i creu que no arribarà ni assolir els objectius que el propi decret es marca a la seva disposició legal. Com a exemple, Garrofé explica que el govern ha destinat bonificacions per estimular la contractació dels menors de 25 anys quan tan sols representen el 15’7% del total d’aturats.

Com a mesures alternatives, la patronal catalana demana rebaixar els costos laborals abaratint les cotitzacions a la Seguretat Social. Això es pot fer, segons la Cecot, lluitant activament contra l’economia submergida i augmentant la recaptació. També aconsella revisar la signatura de convenis col·lectiusestablint verificacions sobre la representativitat i reforçant les majories necessàries per poder signar-lo. Si no, proposen que només sigui vàlid per als signants de l’acord. Una proposta, la de reformar els convenis, que no agrada gens als sindicats.

La Cecot posa sobre la taula altres mesures polèmiques per augmentar la contractació. Demana restringir el salari mínim interprofessional a aquells que tinguin estudis superiors (“als que tinguin formació professional o universitària”, es llegeix al comunicat de la patronal) i reduir els tipus de contractes a tres: un de “temporal causal”, que no tindria dret a indemnització; un altre de formatiu, que permeti combinar l’àmbit laboral i l’estudiantil a través de la formació dual; i un darrer que seria el contracte indefinit, amb dret a indemnització.

La patronal considera que “tan criticable és la dualitat entre treballadors fixos i temporals, com la que es dóna entre les empreses amb costos laborals baixos i les que tenen costos laborals alts”. Segons el secretari general de la Cecot, aquelles que han fet un esforç per mantenir la plantilla tenen més treballadors indefinits i, per tant, uns costos laborals més elevats. “D’aquesta manera, procurar el benefici social acaba estan penalitzat”, es queixa Garrofé.

Amb aquesta bateria de mesures que aconsella al govern de Madrid, la Cecot espera revertir una taxa de desocupació que, després de mesos en una bona dinàmica, ha patit un repunt a l’agost. Durant aquest últim mes, 8.070 persones han perdut la feina i 97.582 s’han desapuntat de la Seguretat Social. El Ministeri de Treball ha atribuït l’augment de l’atur, habitual a finals d’agost, a la finalització dels contractes dels interins de l’àmbit de la salut o l’educació.

Switch to mobile version