Autor Opinió
22 Setembre 2014 a 18:00

La CNMV i la protecció a l’inversor

CNMV són les sigles de la Comisión Nacional del Mercado de Valores, una institució que, segons consta a la seva pàgina web, té com objectiu “velar por la transparencia de los mercados de valores españoles y la correcta formación de precios, así como la protección de los inversores

Doncs bé, amb l’ànim d’acomplir amb aquesta protecció dels inversors (els petits inversors, s’entén, ja que els grans ja se saben cuidar prou bé solets), la CNMV ha decidir posar en pràctica una nova classificació dels productes financers segons tres variables: RISC, COMPLEXITAT i LIQUIDITAT

Aquesta classificació està pensada per ajudar en la presa de decisió de les inversions i s’haurà d’incloure en la publicitat i la informació pre-contractual, o sigui que d’aquí ben poc ens començarà a resultar familiar.

RISC

La classificació del risc es mesurarà en cinc colors seguint l’esquema d’un semàfor: des del VERD pels productes menys arriscats (Entitat amb bon rating es compromet a retornar el capital en menys de tres anys) fins al VERMELL pels derivats que són considerats els més arriscats de tots

cnmv_classificacio

COMPLEXITAT i LIQUIDITAT

Per a aquestes dues variables la CNMV farà servir símbols.

Un o dos signes d’exclamació per a productes difícils d’entendre i productes especialment complexes respectivament.

Un o dos cadenats per a productes poc líquids i on l’inversor tindrà dificultats o li serà impossible recuperar la inversió abans d’una certa data.

PROTECCIÓ DE L’INVERSOR O COBRIR L’EXPEDIENT

La CNMV va ser molt criticada en els diversos escàndols que van esquitxar l’inici de la crisi financera: l’exemple més clamorós va ser la venda indiscriminada de preferents. Per intentar corregir aquestes mancances va sortir la directiva MIFID a nivell europeu que ha rebut crítiques sobre si busca  realment protegir l’inversor o ans al contrari protegir a l’entitat que ven els productes financers.

De ben segur la iniciativa que acaba de prendre la CNMV suscitarà el mateix debat a banda d’altres més tècnics sobre si tal o tal altre instrument és més o menys arriscat i si la classificació proposada és o no és prou acurada. En tot cas, aquestes discussions sobrepassen l’ambició d’aquest article que es vol dirigir a no experts en finances.

Gustau Yubero, soci fundador de Wemax.

gustau.yubero@wemaxfinance.com

dineret.wordpress.com

@gustauyubero

Switch to mobile version