Autor Cultura
29 Setembre 2014 a 13:00

La mezzo egarenca Anna Alàs protagonista a l’Staatsoper de Berlín

“Des Simplicius Simplicissimus Jugend” farà 7 representacions

Fotografia de l’espectacle “Des Simplicius Simplicissimus Jugend” // Foto: Gianmarco Bresadola

Fotografia de l’espectacle “Des Simplicius Simplicissimus Jugend” // Foto: Gianmarco Bresadola

El passat dissabte 27 de setembre, la mezzosoprano de egarenca Anna Alàs i Jové, va assumir el rol protagonista de la darrera producció de l’exitosa Staatsoper de Berlín, l’òpera  titulada “Des Simplicius Simplicissimus Jugend”.

Es tracta d’una òpera contemporània del compositor alemany, deixeble de Hermann Scerhcehn i Anton Webern, Karl Amadeus Hartmann (Munic, 1905-1963), que farà un total de set representacions, els dies 27 i 28 de setembre, 1, 2, 4, 9 i 11 d’octubre a les 20.00h. L’òpera està basada en una novel·la original de Grimmelshausen sobre un home durant l’època de la Guerra dels Trenta Anys, que l’autor va descobrir l’any 1934. En llegir-la es va adonar del paral·lelisme amb la seva pròpia història – uns anys en els que els nazis havien arribat al poder – d’aquesta manera tota la producció de Hartmann, fins i tot la de caràcter simfònic, es dedica al costat fosc de l’experiència humana.

Alàs i Jové, que ja havia col·laborat en d’altres ocasions amb la prestigiosa institució operística germànica, assumeix en aquesta ocasió un nou rol protagonista després d’una activíssima temporada amb participacions a “L’eclipsi” al Teatre Nacional de Catalunya, dins el Festival Grec 2014; a la recuperació de la rondalla “La Santa Espina” acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Vallès; i la seva residència a l’Ateneu Barcelonès.

La mezzosoprano egarenca, que va iniciar la seva formació a Terrassa, va titular-se a l’Escola Superior de la Música de Catalunya, va ser membre de l’Operastudio de l’Staatshteatre Nürnberg i posteriorment va realitzar un Màster en Lied i oratori a la Hochschule für Musik “Hanns Eisler” de Berlín, amb A. Dried i W. Rieger. A més, també ha assistit a cursos magistrals amb B. Fassbaender, D. Fischer-Dieskau, I. Gage, B. Fink, T. Quasthoff, T. Hampson, i M. Martineau, entra d’altres. Entre els guardons rebuts, destaquen el 2n Premi al Concurs Internacional de Lied Stuttgart i el premi al Concurs d’òpera barroca P.A. Cesti.

Entre d’altres, ha actuat al Palau de la Música Catalana, a l’Auditori, al Gran Teatre del Liceu, al Teatro Real de Madrid, al Palacio de la Ópera de A Coruña, al Staatsoper Unter den Linden Berlin, al Konzerthaus de Berlin i Karlsruhe. Ha enregistrat per a la Bayersiche Rundfunk, COM Radio, Catalunya Música, RNE Clásica, l’editorial Avenç (Premi Nacional de Cultura Popular) i la Televisió Internacional de Portugal.

Al llarg de la seva carrera ha treballat sota la direcció de Renato Palumbo, Maurizio Benini, Thomas Hengelbrock, Leopold Hager, Víctor Pablo Pérez, Josep Pons i Diego M. Etxeabarria. I entre els seus papers més destacats hi ha la Diana de “La Calisto”, la Junon d’”Acteón”, Donna Elvira a “Don Giovanni”, Rosina de “Il barbiere di Siviglia”, Rita a “Rita”, l’Enfant a “L’enfant et les sortilèges”, la Siebel de “Faust” o la Flora de “La traviata”.

En aquesta ocasió, a més d’Anna Alàs i Jové, completen el cartell Jonathan Winell, Jakob Ahles, Bernhard Hansy, Magnús Hallur Jónsson i Thomas Schumacher. La direcció musical és a càrrec d’Adrian Heger, la direcció escènica, el muntatge i l’escenografia compta amb Friederike Heller, el vestuari depèn de Sabine Kohlstedt, la il·luminació d’Olaf Freese, i la dramatúrgia la signa Detlef Giese.

Switch to mobile version