Autor Cultura
5 Setembre 2014 a 15:00

La Sala Muncunill inaugura dissabte l’exposició de Joana Biarnés

Serà en la primera exposició dedicada a la fotògrafa terrassenca

Cartell

Cartell de l’exposició de Ferran Buneri

 

El pròxim dissabte 6 de setembre a les 19.30 hores a la Sala Muncunill, l‘Ajuntament de Terrassa a través del Cicle Art Terrassa 2014 presentarà l’exposició: “Joana Biarnés: Pionera del fotoperiodisme. Fotografies [1960s-1970s]. El Rostre, l’instant i el lloc”.

Aquesta fotògrafa catalana, nascuda a Terrassa el 1935, ha estat considerada la pionera del fotoperiodisme i ha retratat sempre la realitat amb un enfocament íntim, fet que li ha permès distingir-se de la resta de fotoreporters de l’època.

Aquesta demostració, produïda i organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, es podrà visitar fins al 2 de novembre i s’hi podran veure 70 fotografies en blanc i negre de la fotoperiodista, la majoria de les quals van ser publicades al setmanari ¿Por Qué?, les revistes Ondas i Semana, i els diaris Pueblo i ABC.

Els delegats de l’exposició són Mónica Carabias Álvaro, professora de la Universitat Complutense de Madrid i experta en Biarnés; Francisco García Ramos, professor de la Universitat Camilo José Cela i entès en la tesi doctoral d’on gira exclusivament la figura de Biarnés; i Cristóbal Castro, fotoperiodista terrassenc que ha estat durant dos anys treballant en la selecció d’imatges de l’ingent fons fotogràfic de la fotoperiodista.

L’exposició anirà acompanyada d’un catàleg editat per l’Ajuntament en el qual els autors han recuperat algunes de les obres descartades per a la mostra amb la finalitat d’ampliar-ne el discurs. Val a dir, que aquest catàleg és l’únic publicat dedicat a l’obra de Joana Biarnés, i mostra el lloc on van ser publicades, els comentaris de les fotografies i la reelaboració de la crònica original del mitjà on va aparèixer.

A més, Cal recordar que aquest mateix dissabte a les 19 hores i fins a l’11 d’octubre s’inaugurarà  a la Casa Soler i Palet l’exposició del Cicle Art Terrassa 2014: “Ferran Buneri. Les IIII Barres”.Aquesta demostració de poesia visual, en mans de l’artista plàstic Ferran Buneri, pren com a referència les quatre barres de la senyera. Buneri, mitjançant un joc creatiu i poètic, fa d’espectador del moment que travessa Catalunya, coincidint amb el tricentenari de l’11 de setembre, transmetent les diferents Catalunyes que coexistien.

Finalment, a l‘EspaiDOS de la Sala Muncunill es presentarà també a partir d’aquest dissabte i fins al 5 d’octubre, l’exposició “Rakentajan Käsi (La mà del treballador)”, una instal·lació de l’artista mataroní Domènec que busca tornar a investigar la història oblidada del Kulttuuritalo (La Casa de la Cultura).  edifici dissenyat per Alvar Aalto y

construït entre 1952-58, en el que llavors era el barri obrer de Kallio, a Hèlsinki (Finlàndia).

Switch to mobile version