Autor Cultura
23 Setembre 2014 a 16:00

Mario Gas presenta la temporada de La Fundació Romea

Conferència inaugural

Conferència de presentació de la 13a temporada de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques // Foto: Ventura López

Conferència de presentació de la 13a temporada de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques // Foto: Ventura López

Ahir al vespre el Teatre Romea va acollir diverses personalitats del teatre català, com ara els actors Josep Maria Pou i Marta Angelat, el director i actor Hermann Bonnín, el director Josep Maria Gual, o el president d’ADETCA Xavier Marcé Carol, per tal de celebrar la conferència inaugural de la 13a temporada de la Fundació Romea, entitat dirigida per l’actor Carles Canut.

Enguany, la presentació, a càrrec de l’actor i director Mario Gas, es va emmarcar dins el 150è aniversari del teatre. Per això, Gas va desenvolupar una conferència commemorativa titulada “Aquells anys del Romea! (1960-1985)” acompanyat de tres cartells del “Festival del Centenari 1864 – 1964” dirigit pel seu oncle, Mario Cabré, juntament amb Joan Cumellas a mode d’homenatge.

Mario Gas va encetar la presentació agraint a la Fundació i a Carles Canut la invitació per presentar l’acte, i seguidament va continuar amb una conferència detallada en la que va recordar a tècnics, actors, directors, companyies, obres i anècdotes personals que van trepitjar el Romea dels 60 als 80.

Va recordar el cap de maquinària de llavors, Juan Pedrola; actors com Aladi, Manuel Díaz González, Lola Membrives; l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, el Centre Dramàtic Adrià Gual o el Cicle de Teatre Cavall Fort. També va recordar el teatre estranger que va ser acollit al Romea, com per exemple la peça “DKBC” interpretada per Vittorio Gassman l’any 1968, la visita del Piccolo Teatro di Milano, o la versió d’“Antígona” de la companyia The Living Theatre amb la direcció de Juliane Beck i Judith Malina.

Gas, va afirmar convençut que “aquest teatre ha passat per damunt la  història”, mentre recordava cadascun dels directors artístics d’aquells anys: Calixto Bietio, Julio Manrique, i Borja Stijà, qui n’és el director vigent.

Com a conclusió, Mario Gas no va voler oblidar la qüestió del 21% de l’IVA cultural, i va sentenciar que “en aquests temps difícils jo encara bordo i segueixo tornant l’òs que em donen amb la mà esquerra; perquè hi ha dretes i hi ha esquerres”.

Switch to mobile version