Autor Política
14 Octubre 2014 a 14:15

Artur Mas: “El Govern segueix decidit a fer la consulta”

No es farà segons el Decret de convocatòria impugnat

Artur Mas en la compareixença d'aquest matí // Imatge del twitter del @govern

Artur Mas en la compareixença d’aquest matí // Imatge del twitter del @govern

Aquest matí,  pocs minuts després de les 10h, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha comparegut al Palau de la Generalitat per tal d’explicar el resultat de la cimera mantinguda ahir al vespre entre els partits que donen suport a la consulta del 9 de novembre, actualment suspesa i a l’espera de resolució per part del Tribunal Constitucional, a instàncies del Govern de l’Estat espanyol.

Ahir al vespre ja es va conèixer alguna informació, que apuntava al trencament de la unitat entre els partits sobiranistes, i aquest matí el president ha reconegut que “anem endavant, de moment, però no tan junts”, com hi anaven fa deu dies, però tot i així, “el Govern segueix decidit a fer la consulta”, malgrat no sigui en el marc del Decret de convocatòria signat el passat dissabte, 27 de setembre, i recorregut, així com acceptat a tràmit el recurs, en un temps rècord.

Així, Artur Mas ha presentat la proposta del Govern per tal de mantenir aquesta consulta, tot assegurant que el dia 9 de novembre “hi haurà locals oberts perquè la gent hi pugui participar, hi haurà urnes i hi haurà paperetes”, i ha explicat que això es garanteix per marcs legals preexistents, que donen competència a la Generalitat per a la participació ciutadana. Així mateix, ha confirmat que “tothom que vulgui participar-hi podrà respondre a la pregunta acordada el desembre de 2013”, i això es farà mitjançant la col·laboració de 20.000 voluntaris que seran els encarregats de gestionar les meses, i els votants s’hauran de registrar el mateix dia, amb el seu DNI, és a dir, que no es disposarà del cens. També es constituirà un Consell General de participació, per tal de garantir la transparència en la votació.

A banda de la renúncia a la consulta, el president Mas ha reiterat la seva intenció de convocar “unes eleccions que els partits poden transformar en un referèndum”, amb llistes conjuntes i programa comú. Fins ara, el president no feia referències a les eleccions plebiscitàries per no trencar la unitat, però atès que avui aquesta s’ha vist “esquerdada”, ha rellançat la seva proposta. A més, ha remarcat que aquesta consulta del 9 de novembre és “l’anticipada abans de la definitiva”, que haurien de ser les esmentades eleccions plebiscitàries.

Artur Mas ha insistit en recuperar la unitat entre els partits sobiranistes, atès que “l’adversari real és el govern espanyol, i jo no em confondré d’adversari”, ha afirmat.

Paral·lelament a la compareixença, s’han anat coneixent algunes reaccions: Albert Rivera (Ciutadans) ha demanat a Mas que convoqui eleccions anticipades i “deixi de fer el ridícul”; mentre que Alfonso Alonso, portaveu del PP a Madrid, ha opinat que Mass’ha convertit en un president de frau de llei”, a més de reiterar que el dia 9 de novembre, no es votarà, en el mateix sentit que Jesús Posada, president del Congrés dels Diputats, que ha assegurat que “el 9 de novembre no es poden treure les urnes i no es trauran”, atès que la legalitat no ho permet. Alícia Sánchez-Camacho, per la seva banda, considera que “el procés sobiranista s’ha acabat”, i que ha arribat el moment “de la reconciliació entre els catalans i amb tots els espanyols”.

Finalment, Joan Herrera, d’ICV, proposava una gran mobilització el dia 9 de novembre, organitzant cues davant tots els col·legis electorals, per tal de visibilitzar el suport a la consulta, però no dóna suport a la proposta del Govern perquè els ecosocialistes volen una consulta, i no unes plebiscitàries.

El nou ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit que, en cas que es convoqui aquesta consulta amb la mateixa pregunta, que té “aspectes d’inconstitucionalitat“, el Govern espanyol la tornarà a impugnar.

Switch to mobile version