Autor Política
1 Octubre 2014 a 09:00

Concentració a Terrassa contra la suspensió cautelar de la consulta del 9N

La pluja no va evitar que s’hi donessin cita centenars d’egarencs

concentració

Imatge cedida per Isaac Albert

Varis centenars de persones es van concentrar ahir  a les 19.00h davant de l’Ajuntament ,al Raval de Montserrrat , per mostrar el seu rebuig a la suspensió cautelar de la Llei de consultes populars no refrendàries, així com del decret de convocatòria del 9 de novembre, després que el Tribunal Constitucional, reunit d’urgència abnas d’ahir a la tarda, admetés a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat interposats pel govern espanyol. Tot i la pluja, van ser molts els egarencs que es van donar cita, omplint el Raval de paraigües, en una concentració on l’ANC va llegir un manifest anunciant que avui comença la campanya Ara és l’hora. Durant tota la concenctració es van sentir diferents consignes a favor de la independència i es va cantar el Cant del Segadors i l’Estaca.

Després de la reunió del Consell de Ministres, l’advocada de l’estat va registrar les peticions al Tribunal, que en un temps molt més curt del què s’esperava, va convocar un ple extraordinari per tal de suspendre de manera cautelar la convocatòria de la consulta del 9 de novembre i la Llei que l’ampara. La rapidesa de la decisió, segons justifiquen els dotze magistrats del Tribunal, és deguda a la transcendència constitucional i política de les qüestions, tant per a la societat espanyola com per a la societat catalana.

Un cop admesos a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat del govern espanyol, el Tribunal Constitucional començarà les deliberacions, en un termini de cinc mesos, en què haurà d’emetre una sentència, o bé ratificar la suspensió o aixecar-la, però en aquest cas, ja necessitarà formular un raonament per justificar la decisió. És possible que aquestes deliberacions s’accelerin per tal que es pugui emetre una sentència abans del dia 9 de novembre, i així la consulta quedaria anul·lada de manera definitiva.

concentració

Concentració de protesta a la decisió del TC // Foto: Sergi Colomer

Les reaccions per part del Parlament de Catalunya no es van fer esperar, i ahir mateix, la mesa del Parlament va acordar presentar al·legacions als recursos, per tal de defensar la constitucionalitat de la Llei de Consultes i que el Tribunal Constitucional aixequi la suspensió. Segons va explicar la presidenta del Parlament, la llei de consultes és una llei general, i no una llei única i exclusivament per celebrar la consulta sobre el futur polític de Catalunya, com intenta fer entendre el govern espanyol.

El Ple del Parlament, per una altra banda, decidirà, avui dimecres, si designa els set juristes i politòlegs de la Comissió de Control del 9 de novembre.

Reaccions a la suspensió cautelar

Les diverses plataformes i partits que donen suport a la consulta van convocar a concentracions per ahir a la tarda, a les 19.00h, davant de tots els ajuntaments. Ja dilluns, un cop coneguda la sentència, per part de l’esquerra independentista es va cridar a concentracions als ajuntaments, i davant de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, com a complement de les manifestacions convocades per ahir.

Les dues entitats convocants són l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, i també tots aquells partits favorables a la consulta – la CUP, ICV-EUiA, ERC i CDC.

Switch to mobile version